Hyppää sisältöön

Lounasheimo oli Ylen nyrkkeilyselostajien oppi-isä

Ilmo Lounasheimo on ollut usean Yleisradiossa nyrkkeilyä selostaneen toimittajan mentori ja myös innostaja, kirjoittaa Christer Sarlin.

Urheilutoimittaja Ilmo Lounasheimo Ruskeasuon nyrkkelilysalilla Helsingissä lokakuussa 2005. Kuva: Kalle Parkkinen / Yle

Allekirjoittaneella oli kunnia tuntea ja tehdä työtä yhdessä Ilmo Lounasheimon kanssa kymmeniä vuosia. Aina hyväntuulinen Lounasheimo painotti aina tiedon hankintaa. Hänen mottonsa nuorelle toimittajalle oli aina, ettei soitellen pidä selostus- tai juttukeikalle lähteä - taustatiedot pitää olla hallussa.

Nykyisin tieto on helppo kaivaa nettimaailmassa, mutta toisin oli ennen. Monet kerrat apua löytyi Ilmo Lounasheimon kotikirjastosta Pajamäestä. Soitto lankapuhelimella Ilmolle ja Ilmo kaivoi tarvittavan tiedon murun vaikka kiven alta. Koskaan hän ei kieltäytynyt apua antamasta.

Antoi äänensä radion ja television nyrkkeilylähetyksille

Lounasheimo on ollut usean Yleisradiossa nyrkkeilyä selostaneen toimittajan mentori ja myös innostaja. Itse lukeudun ainakin tähän joukkoon. Olen useita tunteja istunut Lounasheimon vieressä selostamossa ja ilman näitä oppitunteja tuskin olisin innostunut nyrkkeilyn selostamisesta siinä määrin kuin sitä tänä päivänä olen.

Eriskummalista tässä mestari - kisälli asetelmassa on se, ettei Lounasheimo ollut varsinaiselta ammatiltaan urheilutoimittaja, vaan teki mittavan päivätyön Valtion rautateillä, jonka palveluksessa hän oli lähes 40 vuotta. Itse hän totesi leikillisesti tehneensä VR:llä kaikkia töitä paitsi kuljettaneensa veturia.

Myös urheilun saralla Lounasheimo oli monialainen. Hänen kiinnostuksensa ei suinkaan keskittynyt yksinomaan nyrkkeilyyn, vaan liki kaikkiin urheilumuotoihin. Urheiluinnostuksensa sytyttäväksi hän kertoi legendaarisen radioselostaja Martti Jukolan, jonka yleisurheiluselostukset 1930-luvun alussa saivat kymmenvuotiaan pojannaskalin istumaan tiiviisti korva radiossa kiinni.

Nyrkkeilykärpänen puraisi myös Lounasheimoa 1930-luvulla. Innoittajana oli suomalaisen nyrkkeilyn suurin nimi  Gunnar GeeBee Bärlund, joka oli 30-luvulla raskaan sarjan Euroopan mestari ja vuonna 1938 arvostetun The Ring -lehden arvolistalla raskaan sarjan maailmanmestari Joe Louisin toiseksi haastajaksi arvostettu iskijä.  Tuolta ajalta löytyvät Lounasheimon mittavasta kotikirjastosta myös ensimmäiset muistiinpanot urheilutapahtumista.

Toimittajan työ alkoi 40-luvun lopulla

Lounasheimon toimittajan ura käynnistyi hänen asuessaan Turussa. Ensimmäiset urheiluartikkelinsa Lounasheimo kirjoitti Turun Sanomiin, mutta varsinaisesti hänet värväsi urheilukirjoittajaksi Helge Nygren, joka nappasi Lounasheimon kirjoittamaan Urheilun Kuva-Aittaan 1950-luvun alussa.

Samoihin aikoihin alkoi myös Lounasheimon radiotoimittajaura, kun Pekka Tiilikainen nappasi Lounasheimon radiomiesten avuksi selostuskoppiin ensin kirjanpitäjäksi ja myöhemmin selostajaksi. Kaikkiaan Lounasheimo toimi Yleisradion selostajana olympiakisoissa - joko radiossa tai televisiossa - yksitoista kertaa.

Lounasheimon ensimmäinen nyrkkeilyselostus televisiossa lienee Suomi-Ruotsi -maaottelu vuonna 1958. Vuonna 1964 hän selosti yhdessä Anssi Kukkosen kanssa raskaan sarjaan titteliottelun Cassius Clay - Sonny Liston. Lounasheimo kirjoitti myös kymmenkunta urheilukirjaa, joista vuonna 1987 ilmestynyt "Kehän Sankarit" valittiin myös Vuoden urheilukirjaksi.

Tapasin Ilmo Lounasheimon viimeisen kerran noin kuukausi ennen hän poistumistaan kehän ääreltä. Virkeät silmät antoivat ymmärtää, että näen Ilmon vielä monta kertaa kehän reunustalla seuraamassa hänelle niin läheistä nyrkkeilyä. Luja käden puristus erotessamme jäi kuitenkin viimeiseksi kontaktiksi keskenämme.

Ilmon tuoli kehän äärellä on nyt  tyhjä.

Christer Sarlin

Suosittelemme sinulle