Hyppää sisältöön

Lomalla unohtuneista salasanoista tulee jättilasku työnantajalle – jopa 200 000 euroa vuodessa

Espoon kaupunki maksaa vuodessa 200 000 euroa siitä, että työntekijöiden salasanoja vaihdetaan. Suurin lasku tulee elokuussa, kun kesälomalta palanneiden salasanoja joudutaan vaihtamaan kymmenillätuhansilla euroilla. Ilmiö on sama koko maassa.

Kuva: Yle Uutiset

– Voi olla, että neljän viikon kesäloman jälkeen en muista enää salasanaani. Se on ainakin merkki siitä, että loma on ollut rentouttava ja työasiat ovat unohtuneet, pohtii kesälomalle jäänyt Essi Lehtonen lähes helteisessä auringonpaisteessa Espoon Tapiolassa.

Useimmille työntekijöille unohtunut salasana on onnistuneen loman mittari. Jos salasana ei millään muistu mieleen, sen vaihtamisesta tulee työnantajille jättilasku.

Esimerkiksi Espoon kaupunki on ulkoistanut tietotekniikkapalvelunsa it-jättiläiselle CGI:lle. Yhden työntekijän salasanan vaihtamisesta kertyy kuluja 18 euroa. Hintalappu kaupungille on vuodessa 200 000 euroa.

– Varsinkin elokuussa on aikamoinen piikki, kun kaikki työntekijät palaavat lomilta, kertoo viestintäpäällikkö Citha Dahl.

Keskimäärin lähes jokainen työntekijä unohtaa tunnussanan kerran vuodessa. Salasanan vaihtojen hinta ei aivan riitä kaupunginjohtajan palkan maksuun, mutta neljä uutta lähihoitajaa sillä saisi töihin.

"Eikö vaikeasti muistettava salasana ole työnantajan vika?"

Kuntaliiton tietoyhteiskunta-asioiden päällikön Heikki Lunnaksen arvion mukaan käytännön tietotekniikkapalvelu on ulkoistettu noin joka kolmannessa kunnassa. Kovat kustannukset juoksevat siis samalla tavalla muuallakin.

Esimerkiksi Tampereen kaupunki ei maksa alihankkijalle yksittäisistä salasanan vaihdoksista erikseen, mutta sielläkin palvelun hinta on tavalla tai toisella mukana kuukausittaisessa palvelumaksussa.

– Jos tilanteeseen haluttaisiin opetuksellinen vaikutus, työntekijän pitäisi maksaa kustannus itse, Kuntaliiton Heikki Lunnas pohtii.

– Toisaalta eikö se ole työnantajan vika, että salasanojen muistamisesta on tehty vaikeaa? hän kysyy.

Tietotekniikka-alalla töitä tekevä Oula Maijala viettää kesälomaansa Espoon Tapiolassa. Hän kertoo muistavansa salasanan helposti, koska se on muutamista sanoista yhdistetty ja koodattu salasana.

– Salasanojen muistaminen on lopulta aika helppoa, jos siihen kehittää itselleen jonkun hyvän rakenteen, Maijala sanoo.

Heikki Lunnas ehdottaa, että tunnistautuminen työpaikan tietokoneille tehtäisiin vaikkapa sormenjäljellä tai muulla uudella keinolla.

– Tietotekniikka tuo varmasti tulevaisuudessa mukanaan kaikenlaisia uudistuksia. Tunnistautuminen voi tapahtua erillisellä kortilla tai silmän kautta. Jotain pitää kuitenkin aina muistaa, Espoon kaupungin Citha Dahl pohtii.

Suosittelemme sinulle