Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Pika-aitojen ME-mies ei usko muiden rikkovan ennätystään - "Kukaan ei ole juossut lähellekään sitä"

Aries Merritt juoksi 110 metrin aitojen maailmanennätyksen 12.80 Brysselissä syyskuussa 2012.

Aries Merritt.
Aries Merritt juoksi maailmanennätyksen vuonna 2012. Kuva: EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

ME-juoksunsa jälkeen Merrit on kärsinyt useista loukkaantumisista. Yhdysvaltalainen tekee paluun Monacon Timanttiliigan osakilpailussa perjantaina.

- Olen vihdoin terve ja valmis kilpailemaan perjantaina. Olen käynyt läpi niin paljon viimeisen kolmen kuukauden aikana. Reväytin oikean takareiteni ja sen jälkeen heti vasemman takareiteni, mutta ne ovat molemmat nyt parantuneet, Merritt kertoi Yle Urheilulle.

- Oikean takareiden takia en päässyt kilpailemaan Eugenen Timanttiliigaan ja sitten vasen esti Glasgowssa kilpailemisen. Olen valmis juoksemaan kohtalaisesti, mutta en varmasti alle 13 sekuntia ennen kuin kauden lopussa. Joudun vielä harjoittelemaan päästäkseni siihen.

- Normaalisti avaan kauteni juoksemalla 13.10 tai 13.20, joten jos juoksen jotain sinne päin, olen onnellinen. En usko, että voin voittaa Timanttiliigaa johtavaa Pascal Martinot-Lagardea täällä. Uskon kuitenkin, että pystyn siihen myöhemmin tällä kaudella, kunhan olen paremmassa kunnossa. Hän on juossut jo monta kilpailua tänä vuonna ja juossut erinomaisesti. Minulle tämä on kauden alku ja tarvitsen kilpailuja, Merrit kertoo.

Kausi 2012 oli täydellinen

Merrit juoksi pika-aiturille täydellisen kauden vuonna 2012. Hän voitti olympiakultaa, juoksi kaikkien aikojen eniten alle 13 sekunnin kilpailuja ja maailmanennätyksen. Aina kun Merritt asettuu lähtöviivalle, odotukset ovat kovat, ehkä liiankin kovat.

- 2012 oli mahtava vuosi, kun voitin olympialaiset ja juoksin maailmanennätyksen. Nyt jokaisessa kilpailussa ihmiset odottavat minulta paljon, mutta olen vain ihminen ja ihmiset loukkaantuvat. Joskus täytyy tehdä työtä päästäkseen takaisin huipulle, Merrit toteaa.

- Tulen takaisin vammojen jälkeen, enkä ole keskittynyt juoksemaan kovia aikoja. En laita mitään paineita itselleni. Tänä vuonna ei ole arvokisoja, joten minulla ei ole mitään paineita tällä hetkellä. Olen vain onnellinen kun pääsen kilpailemaan.

Merritin on vaikea uskoa kenenkään muun pystyvän rikkomaan hänen maailmanennätystään. Tosin hän itse uskoo pystyvänsä vielä parempaan.

- Uskon pystyväni rikkomaan oman maailmanennätykseni, kunhan vain saan harjoitella vuoden terveenä. Jos haluaa juosta kovaa, loukkaantuminen ei auta siinä yhtään, joten avain minun tulevaan menestykseeni on pysyä terveenä ja kilpailla. Tulokset tulevan itsekseen, Merritt vakuuttaa.

- En tiedä pystyykö kukaan muu rikkomaan maailmanennätystäni. Rikkoakseen sen heidän pitäisi juosta 12.7, joka on todella vaikeaa. Siksi on vaikeaa sanoa, pystyykö joku sen juoksemaan. Kukaan ei ole juossut lähellekään sitä, paitsi minä. Kukaan ei varmasti riko sitä tänä vuonna. Se ei ole mahdollista, Merritt paaluttaa.

- Sen sanominen, että joku voisi rikkoa maailmanennätyksen nyt, olisi typerää. En itse asiassa usko kenenkään pystyvän siihen. Täytyy juosta 12.79 rikkoakseen maailmanennätyksen.

- Kaikki sanovat, että minä pystyn vielä siihen, koska ME-juoksuni ei ollut täydellinen ja juoksin sen aivan kauden lopussa. En ole huolissani ennätysten juoksemisesta enää, koska minulla on se nyt. Mistä minun pitää olla huolissani, on terveenä pysymisestä ja paremmin kilpailemisesta, Merritt toteaa.

ME-juoksussakin paljon parannettavaa

Tasaisesti kovaa juokseminen on Merritin mukaan avain huippuaikaan.

- Jotta pystyisi juoksemaan 12.8, on juostava 12.9 jokaisessa muussa kilpailussa, niin kuin minä tein vuonna 2012. Juoksin kymmenen kertaa alle12.9 ja seitsemän kertaa 12.93. Se on kiinni rytmistä, ja kun rytmi on tasaisesti 12.9 tienoilla, on mahdollisuus juosta 12.8. En juossut yhtäkään kilpailua, joka olisi ollut täysin hyvä, ennen kuin kauden lopussa, Merritt pohtii.

Maailmanennätys juoksustaan Merritt löytää yllättävän paljon parannettavaa.

- ME-juoksussani lähtöni ei ollut täydellinen. Olen lähtenyt paljon paremmin esimerkiksi halli MM-kisoissa. Jos sen lähdön saisi laitettua muun ME-juoksuni kanssa yhteen, se olisi täydellinen juoksu. Tosin juoksun loppukin olisi voinut olla parempi. Aidat tulivat niin nopeasti vastaan, että kehoni oli paniikissa ja en tiennyt mitä tehdä, joten rupesin liitämään aitojen päällä, Merritt analysoi.

- En edes odottanut juoksevani ME:tä, koska se oli kauden viimeinen kilpailu ja olin väsynyt. Ajattelin vain, että kauteni on ollut hyvä joten juostaan nyt 12.99 ja mennään kotiin. Halu mennä kotiin ehkä auttoi juoksemaan niin kovaa, Merritt hymähtää.

Annimari Korte

Suosittelemme