Hyppää sisältöön

Klovharu, Tove Jansson -fanien pyhiinvaellussaari – video

Tove Janssonin ja hänen elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän pitkäaikainen kesäsaari Klovharu on kiinnostanut tänä kesänä yleisöä ennätysvilkkaasti. Kansainvälinen media on vieraillut saarella pitkin kesää ja turistilaumat kansoittivat saaren, kun se oli viikon ajan heinäkuussa avoinna yleisölle.

Mökki ulkoapäin.
Tove Janssonin lapsuudestaan asti tuntenut Cay Gustafsson kertoo, millaista elämä Klovharun saarella oli.
Satu-Lotta Peltola

Kun on putputtanut varttitunnin Pellingistä etelää kohti ulkomerelle, se näkyy. Matala, tuulentuivertama, lokkien asuttama luoto. Kallioiden kupeessa tönöttää pikkuinen ruskea mökki, jonka vaalean siniset ikkunapielet ja ikkunaluukut hohtavat auringossa. Se on Klovharu, muumien äidin, kirjailija-taiteilija Tove Janssonin ja tämän elämänkumppanin, graafikko Tuulikki Pietilän, Tootin, pitkäaikainen kesäpaikka.

Tove Jansson rakasti näitä kallioita, myrskyävää merta ja horisontin avaruutta Täältä hän myös ammensi aineksia useaan kirjaansa, myös muumeihin.

Klovharu on tämän kesän hitti

Klovharu kiinnosti uteliaita jo Janssonin eläessä. Koskaan kiinnostus pikkusaarta kohtaan ei kuitenkaan ole ollut niin suurta kuin tänä kesänä, saaren nykyisin omistavasta Pellingin kotiseutuyhdistyksestä kerrotaan.

Lappu ikkunalla
Vieraille jätetty lappu Klovharun saaren mökissä Kuva: Yle

Alkutalvesta yhdistykselle tulvi vuokra-anomuksia kesäksi. Yhdistys vuokraa saarta kesäisin viikoksi kerrallaan, pääasiassa taiteilijoille. Vaikka saari on ollut vuokrattu, mediaihmiset ympäri maailmaa ovat kärttäneet päästä saarelle. Esimerkiksi Yhdysvalloista, Japanista, Englannista, Saksasta ja Pohjoismaista on tultu tekemään juttuja Tove Janssonista ja tämän Klovharusta.

Klovharu oli heinäkuun puolessa välissä viikon avoinna kaikille kävijöille. Järjestetyt retket saarelle varattiin oitis loppuun. Venekunta toisensa jälkeen kapusi saarelle. Turisteja tulli kotimaasta ja ulkomailta, parin päivän ajan vapaaehtoisena satamavahtina Klovharussa ollut Georg Wallgren kertoo.

Kaikkea mitä he täällä näkevät, he ihmettelevät silmät suurina.

Klovharun satamavahti Georg Wallgren

– Tänne tuli ihmisiä rannikolta kaukaakin. Monet toivat mukanaan ystäviä, muun muassa Belgiasta, Italiasta ja Saksasta oli vieraita nyt minun aikanani. Ja Japanista saapui suuriakin ryhmiä. Kaikkea mitä he täällä näkivät he ihmettelivät silmät suurina, Wallgren nauraa.

Mökissä yhä Toven ja Tootin sisustus

Klovharun saarta ja mökkiä on hoidettu huolella. Pellingin kotiseutuyhdistys, jolle Tove Jansson saaren vuonna 1992 luovutti, vaalii saaren autenttisuutta.

Sisällä mökissä kaikki on kuten oli Toven ja Tuulikin, eli Tootin, aikana. Ruokapöydällä on keltainen kerniliina, ikkunoissa kapeat mariverhot. Jokapuolella on käsistään taitavan Tootin ajopuista tekemiä esineitä. Maustehyllykkö on täynnä purnukoita, joiden päälle Tove on koristeellisella käsialalla kirjoittanut sisällön.

Kauppaan, kun tupakka, vodka ja näkkileipä olivat loppu

Naiset elivät saarellaan vaatimatonta elämää, usein neljä kuukautta kerrallaan. Sähköä ei ollut, vesi tuotiin mantereelta.  Ruoka kalastettiin itse tai sitten syötiin säilykkeitä. Välillä käytiin kyläkaupassa, varsinkin, jos tupakka, vodka tai näkkileipä oli loppu.

Mökki sisältä
Toven ja Tootin mökki näyttää sisältä edelleen samalta Kuva: Yle

Kun Tove oli 78-vuotias, naiset päättivät luopua saaresta. Elämästä siellä oli tullut hankalaa vanhuksille. Merikin oli alkanut pelottaa ennen merta rakastanutta Tovea.

Nyt muumifanit hakevat saarelta tuulahdusta idolistaan, kaikuja muumeista. Niin myös puolalainen entisöijä Maka Milczanowska.

– Olen suuri Tove Jansson -fani. Tulin tänne saarelle, sillä halusin tuntea samoja tunteita, joita Tove täällä tunsi, kamerallaan innokkaasti kuvannut Milczanowska sanoo.

Suuren kiinnostuksen vuoksi Klovharu on tänä kesänä poikkeuksellisesti avoinna yleisölle vielä toisenkin viikon, 2.-10. elokuuta. Järjestetyt retket Klovharuun on tosin jo loppuunvarattu, mutta omalla veneellä sareen voi hyvällä kelillä rantautua.

Suosittelemme sinulle