Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Jope Ruonansuu pilailee nyt myös kynä kourassa

Viihdetaiteilija Jope Ruonansuu on laajentanut tuotantoaan myös kuvataiteen puolelle. Jopen karikatyyripiirroksia on esillä Rauman torin laidalla. Hahmogalleriassa voi bongata Ruonansuun imitaatiohahmoja.

Jope Ruonansuun karikatyyripiirroksia Rauman Julkkisgalleriassa
Jope Ruonansuun karikatyyripiirroksia Rauman Julkkisgalleriassa Kuva: Jari Laasanen / Yle
Jari Laasanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jope Ruonansuu on innostunut heiluttamaan sanan säilän lisäksi miekkaakin vahvempaa välinettä eli kynää. Lapsuudesta asti läheinen piirustusharrastus löysi luontevan uoman uida esiin karikatyyripiirroksina. Ruonansuun piirroksia on esillä raumalaisessa Julkkis Galleriassa. Näyttelyssä on esillä viisitoista Ruonansuun piirtämää kuvaa.

Imitaattorille karikatyyrin piirtäminen on luonteva ratkaisu.

– Tässä on paljon sellaisia hahmoja, joita imitoin. Joissain ihmisissä on persoonaa äänen lisäksi ilmeessä ja kasvonpiirteissä. Imitoidut hahmot ovat olleet siksi luonteva ratkaisu. Imitointi on karrikointia ja karrikointi imitointia. Käsi kädessä nämä kyllä kulkevat, Jope Ruonansuu pohtii.

Piirtäminen rentouttaa keikkailevaa taiteilijaa

Piirtäminen on keikkailevalle viihdetaiteilijalle henkisesti puhdistavaa ja rentouttavaa työtä. Jope Ruonansuun suosikit omista töistään ovat värikuva Tarja Halosesta ja lyijykynätyö M. A. Nummisesta.

– Halonen ja Numminen ovat tavallaan kaksi päätyötäni näyttelyssä. Ne ovat mielestäni onnistuneet hyvin. Tarja on enemmän karrikoitu alkuperäisestä. M. A. Numminen on hyvä todiste siitä, että hän on karikatyyri jo syntyessään, Ruonansuu kertoo Nummista imitoiden.

Jope Ruonansuun karikatyyripiirrokset ovat esillä Raumalla elokuun loppuun asti.

Suosittelemme