Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Sakari Kukko: Muutto Helsinkiin avasi patoutuneen energiani

Tällä hetkellä perheineen Helsingissä asuva muusikko Sakari Kukko ei ole hyljännyt entistä kotikaupunkiaan Kuhmoa. Aina kun kalenterista löytyy parin viikon tyhjä aukko, Kuhmossa järven rannalla sijaitseva jykevä hirsitalo saa isännän paikalle.

Sakari Kukko.
Kuva: Harri Nousiainen / Yle
Harri Nousiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensi vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä muusikko Sakari Kukko on tuttu Kuhmon katukuvassa. Myös Kamarimusiikin aikaan aikaan Kukko sulautuu festivaalikansaan enemmän kuin hyvin.

– Minulle tämä on luontevaa, sillä minähän itse asiassa aloitin urani klassisella musiikilla, ja siitä pitäen se on koko ajan kulkenut matkassani.

– Ensi vuonna tulee 50 vuotta muusikon uran aloittamisesta. Osallistuin silloin koko maan kattavaan laulukilpailuun, mutta oikeastaan aloitin jo paria vuotta aiemmin katulaulajana. Lauloin italiaksi Robertinon tunnetuksi tekemiä lauluja. Homman nimi oli, että ensin rahat ja sitten laulu. Siitä periaatteesta olisi kannattanut pitää myöhemminkin kiinni, mutta olen tyhmistynyt tässä matkan varrella, Sakari Kukko nauraa.

Koti Helsingissä – sydän Kuhmossa

Sakari Kukko on oikea maailmankansalainen. Keikat ja kiertueet ovat vieneet miestä ympäri maailmaa, ja asuinpaikkakin on ehtinyt vuosikymmenten kuluessa vaihtua useamman kerran.

Lauloin katulaulajana italiaksi Robertinon tunnetuksi tekemiä lauluja. Homman nimi oli, että ensin rahat ja sitten laulu.

Sakari Kukko

Kajaanissa syntynyt Kukko on Helsingin ja Kajaani lisäksi asunut myös Kuhmossa ja Espanjassa, missä vierähti lähes kymmenen vuotta. Nyt varsinainen koti on Helsingissä, ja Kuhmon talo toimii kakkoskotina, minne mies palaa aina, kunhan töiltään ehtii.

Syy tämänhetkiseen asumisjärjestelyyn löytyy salamannopeasti, kun älypuhelimen näyttöön ilmestyy viisivuotiaan pikkumiehen, Paolo Kukon, kuva.

– Paolosta on kehittynyt aito Stadin kundi, ylpeä isä sanoo.

– Kyllähän se niin on, ettei tuon ikäisellä pojalla korvessa kasvaminen olisi viisasta nykyaikaan. Helsingissä Paololla on kaverit ja päiväkoti, ja vaimollani myös laaja ystäväpiiri.

Piirpauke Elävässä Arkistossa.
Ylen Elävästä arkistosta löytyy Piirpaukkeen Konevitsan kirkokellot -esitys. Kuva: yle.fi/elavaarkisto

Töidensä puolesta Sakari Kukko on itsekin huomannut, että Helsinkiin muutto oli viisas ratkaisu.

– Tällä hetkellä minulla on kymmenkunta bändiä, joista kaikki eivät tosin ole tehneet vielä yhtään keikkaa. Huomasin, että minussa oli paljon patoutunutta energiaa ja materiaalia. Kieltämättä niiden toteuttaminen Kainuussa ei olisi ollut ihan helppoa, hän pohtii.

Musiikin raja-aidat on tehty ylitettäviksi

Sakari Kukon musiikilliseen tuotantoon mahtuu jazzia, kansanmusiikkia, lastenmusiikkia, rockia ja lähes kaikkea maan ja taivaan väliltä. Tärkein Kukon yhtyeistä on luonnollisesti Piirpauke, joka juhlii 40-vuotista taivaltaan ensi vuonna.

Haluan tutkia musiikin eri lajeja, ja sittenpä ne alkavatkin elämään omaa elämäänsä ja löytävät tiensä bändeihin.

Sakari Kukko

Kukon taidoista ja arvostuksesta maailmalla kertonee sekin, että hän on soittanut myös senegalilaisen maailmantähden Youssou N'Dourin kanssa.

– Musiikillisten raja-aitojen ylittäminen on käytännön sanelemaa, mutta koen myös niin, että eri genreissä on hienoa musiikkia. Haluan tutkia niitä, ja sittenpä ne alkavatkin elää omaa elämäänsä ja löytävät tiensä bändeihin.

Näin kävi esimerkiksi kun Kukko kuuli Ylen Ykköseltä Erik Satien teoksen Gnossienne numero viiden.

– Aloin pyöritellä sitä jo Kuhmossa asuessani, kun siihen on täällä hyvät tilat, ja siitä syntyi bändi nimeltään Satikuti. Se tekee ensimmäisen keikkansa Kaamosjatseilla marraskuussa. Tämä kuvastanee aika hyvin tätä meikäläisen touhua. Loppuvuoden aikana keikkailen kahdeksan eri bändin kanssa, Sakari kukko hymyilee.

Kalamiehet Sakari ja Paolo

Kukko matkustaa paljon työnsä puolesta sekä kotimaassa että ulkomailla, ja hälyisän ja usein meluisankin työn vastapainoksi hän viihtyy erämaan rauhassa.

Sakari Kukko poikansa Paolon kanssa.
Sakari Kukko ja poikansa Paolo Kukon nettisivulta löytyvässä kuvassa. Kuva: sakarikukko.com

Melonta kanootilla ja kalastus ovat miehen sydäntä lähellä. Myös jälkikasvu on löytänyt isänsä harrastuksen.

Kun kysyn Paololta, että lähdetäänkö kalalle, niin vastaus tulee nopeasti, että joo.

Sakari Kukko

– Paolosta taisi tulla tänä kesänä täysi Kuhmo-fani. Lähdimme taannoin kalalle, ja kun mato-ongella emme saaneet mitään, sanoin että eiköhän lähdetä uistelemaan taimenta. Ensimmäisenä päivänä Paolo tempaisi neljä kilon painoista taimenta ja kahtena seuraavana kaksi kumpanakin päivänä.

– Yksi niistä taimenista oli lisäksi niin iso, ettei Paolo saanut sitä yksin veneseen. Olisko ollut ainakin kaksikiloinen. Virallista puntaria meillä ei ollut, mutta kuvat ovat todisteena. Hänestä taisi tulla kalamies kerralla, ja aina kun nyt kysyn, että lähdetäänkö kalalle, niin vastaus tulee nopeasti, että joo, Sakari Kukko myhäilee tyytyväisenä.

Suosittelemme sinulle