Hyppää sisältöön

Näillä Marttojen vinkeillä selviät mattopyykistä – vie osa suosiolla pesulaan

Viileä ja kostea alkukesä piti matonpesupaikat hiljaisina. Aurinkoinen heinäkuu on tarjonnut puolestaan oivalliset pesukelit. Marttaliitosta kerrotaan, että pesijän tyypillisimmät kompastuskivet liittyvät mattojen painoon ja säähän.

Kuva matonpesusta.

Marttaliitosta neuvotaan, että matonpesua suunnittelevan kannattaa lähteä liikkeelle säätiedotuksesta.

– Olisi hyvä, että pari seuraavaa päivää vaikuttavat lämpimiltä. Hellettä ei kuitenkaan tarvitse odotella. Riittää, että on kuivaa ja mielellään vähän tuulistakin, vinkkaa Pirkanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio.

Kuuteri-Kallio suosittelee suuntaamaan kaupunkien ja kuntien matonpesupaikoille.

– Ne on varustettu hyvillä pesutelineillä ja niin sanotuilla kuivausmankeleilla. Niissä on myös järjestetty pesuvesille oma käsittely.

Tyypillisin kompastuskivi on Kuuteri-Kallion mukaan se, että pesijä ei ymmärrä, kuinka painavaksi matto muuttuu märkänä. Osalle tulee yllätyksenä, kuinka hankalaa maton liikuttelu ja kuivumaan vieminen on.

– Toinen tyypillinen takapakki on yllättävä sadekuuro. Usein on vaikea löytää suojaista kuivausspaikkaa, minkä takia kuivuminen kestää monta päivää. Tällöin matto tuoksuu raikkaan sijasta ummehtuneelta.

Osa matoista suosiolla pesulaan

Kemialliseen pesuun Kuuteri-Kallio kehottaa viemään myös muitakin kuin vesipesua kestämättömiä mattoja.

– On paljon sellaisia mattoja, joita ei todellakaan kannata lähteä pesemään itse. Tällaisia ovat esimerkiksi raskaat villa- ja nukkamatot.

Kuuteri-Kallio on havainnut, että alkukesän viileä ja kostea sää johti siiten, että moni puhdisti mattonsa itsepalvelupesuloissa.

Entistä useampi pesee matot painepesurilla. Kuuteri-Kallio ei kuitenkaan usko, että pesuri syrjäyttäisi perinteisen juuriharjan.

– Painepesuri on lähinnä omakotitaloasujan laite, joka ostetaan usein joihinkin muihinkin tarkoituksiin.

– Perinteinen tapa tuoksuineen on jättänyt vahvan muiston myös nuorille. Tästä syystä tapa siirtynee myös seuraaville sukupolville.

Suosittelemme sinulle