Hyppää sisältöön

Jakartan kuvernööri julistettiin Indonesian presidentinvaalien voittajaksi

Joko Widodon vastaehdokas, entinen armeijan kenraali Prabowo Subianto syytti vaaleja vilpillisiksi, mutta ei asianajajansa mukaan aio kuitenkaan viedä asiaa perustuslakituomioistuimeen.

Vaalivirkailijat kiinnittävät ehdokkaita esittäviä julisteita seinään äänestyspaikalla Jakartassa 9. heinäkuuta 2014.
Vaalivirkailijat kiinnittivät ehdokkaita esittäviä julisteita seinään äänestyspaikalla Jakartassa 9. heinäkuuta 2014. Kuva: Romeo Gacad / AFP / Lehtikuva
Katriina Töyrylä

Pääkaupungin Jakartan pormestari Joko Widodo on vaalikomission mukaan voittanut Indonesian presidentinvaalit noin 53 prosentin ääniosuudella.

Lempinimellään Jokowi kutsuttu Joko Widodo julistautui jo aiemmin vaalivoittajaksi. Samoin teki hänen vastaehdokkaansa Prabowo Subianto, vaikka hänen osuutensa äänistä oli vain noin 47 prosenttia.

Hieman ennen lopputuloksen julkistamista Prabowo ilmoitti vetäytyvänsä vaaleista väittäen, että niissä on syyllistytty mittavaan vilppiin. Prabowon asianajaja kuitenkin ilmoitti yllättäen lopullisen tuloksen julkistamisen jälkeen, ettei Prabowo aio viedä asiaa perustuslakituomioistuimeen.

Vaaliviranomaiset sanovat, että tiedot epäselvyyksistä vaaleissa on tutkittu ja kiistanalaisten äänien määrä jää tuhansiin. Prabowon leiri puolestaan väitti, että vilppiä on ollut niin paljon, että sen paljastuminen riittäisi muuttamaan tuloksen.

Ääniä annettiin yli 130 miljoonaa. Äänestysvilkkaus vaaleissa oli noin 70 prosenttia. Vaalit pidettiin 9. heinäkuuta, ja ääntenlaskenta on kestänyt kaksi viikkoa.

Väistyvä presidentti Susilo Bambang Yudhoyono on kehottanut häviäjää tunnustamaan tappionsa nopeasti väkivaltaisuuksien välttämiseksi. Toistaiseksi vaalit ovat sujuneet rauhallisesti.

53-vuotias Jokowi on uudistusmielinen ja maineeltaan puhdas poliitikko, joka on noussut köyhyydestä johtotehtäviin. Häntä pidetään tehokkaana johtajana ja kansanmiehenä.

62-vuotias Prabowo on puolestaan entinen armeijan kenraali, joka on vauraan perheen jälkeläinen ja vanhan kaartin edustaja. Häntä pidetään vahvana ja päättäväisenä johtajana. Prabowolla on kytköksiä maata vuosina 1967–1998 hallinneen entisen diktaattorin Suharton hallintoon. Hän toimi Suharton aikana komentajana armeijan erikoisjoukoissa ja oli myös aiemmin naimisissa Suharton tyttären kanssa.

Presidentin viisivuotinen virkakausi alkaa lokakuussa.

Suosittelemme sinulle