Hyppää sisältöön

"Kukaan ei ole niin kuvauksellinen kuin Elvis" – Suomalaisten fanien kirjassa julkaisemattomia kuvia Kuninkaasta

Ensimmäinen suomalainen Elvis-kuvakirja syntyi osittain uuden joukkorahoituksen avulla. Kiertuemanagerina ja kuvaajana työskennellyt Ed Bonja muistelee, että tähden kanssa työskentely oli helppoa hommaa.

Elvis-kuvakirjan kuvat on ottanut kiertuemanageri Ed Bonja. Kuva: Ed Bonja
Valtteri Kykkänen

Rockin kuninkaasta Elvis Presleystä on kirjoitettu ensimmäistä kertaa suomalainen kuvakirja. Keskiviikkona ilmestyneen Elvis – We'll Remember You / Muistamme sinut -nimisen kirjan ovat ideoineet ja toteuttaneet pääasiassa kotkalaisen Elvis-fanikerhon jäsenet.

Elvis tykkäsi esiintyä kuvissa

Suomeksi ja englanniksi kirjoitetun teoksen valokuvat ovat Elviksen kiertuemanagerin Ed Bonjan ottamia. Mukana on myös ennen julkaisemattomia kuvia. Bonja arvioi ottaneensa Elviksestä yli 10 000 kuvaa, ja omaa suosikkiotosta on mahdoton nimetä.

– Elviksen kanssa työskentely oli helppoa. Hän tykkäsi esiintyä kuvissa ja oli kuvauksellisempi kuin kukaan muu. Kunpa kuvaaminen olisi ollut ainoa työni. Silloin olisin ottanut varmaan 10 miljoonaa kuvaa, Bonja naurahtaa.

Kiertuemanagerin statuksesta huolimatta Bonja kertoo puhuneensa Elviksen kanssa melko vähän kiertueilla. Kuningas saapui paikalle vain vähän ennen esiintymistä, jolloin hänen kanssaan ehti vaihtaa vain muutaman sanan. Enemmän yhteistä aikaa oli Las Vegasissa tai Lake Tahoessa, joissa Elvis vietti pidempiä aikoja.

– Hän järjesti juhlia säännöllisesti ja silloin oli mahdollisuus jutella enemmän.

Joukkorahoitus tukena kirjan teossa

Kuvakirjan kustantamisessa hyödynnettiin uudentyyppistä joukkorahoitusta. Mesenaatti.me -sivuston kautta kertyi lähes puolet kirjan rahoituksesta. Kirjasta on otettu 1 500 kopion painos. Kotkalaisten apuna häärivät myös Suomen Elvis-fanikerhon aktiivit.

Kirja jakautuu neljään eri osioon. Elvis nähdään kuvissa lavalla, fanien kanssa sekä manageri eversti Parkerin seurassa. Yksi osio sisältää sekalaisia otoksia matkan varrelta. Ennennäkemättömia kuvia on muun muassa lavan takaa, lentokoneista ja Elviksen kotoa. Myös taustalaulajat pääsevät esille.

Kotkan Elvis Alajaoston presidentti Tomi Raussi kertoo, että viime aikoina tunnit eivät ole meinanneet riittää kirjaprojektin viimeistelyssä. Nykyisin hän kuuntelee tai katselee Elvistä vähintään viikottain. Idolissa kiehtoo tuotannon monipuolisuus.

– Häneltä löytyy rockia, gospelia, bluesia ja countrya. Lisäksi hän oli hyvin karismaattinen. Varmaan karismaattisin henkilö ikinä, Raussi toteaa.

Elvis – We'll Remember You -valokuvanäyttely avautuu Kotkan Valokuvakeskuksessa 24.7. Viisi viikkoa kestävässä näyttelyssä on esillä Ed Bonjan ottamia Elvis-kuvia, joista osa on mukana uudessa kuvakirjassa.

Suosittelemme sinulle