Hyppää sisältöön

Tuomioja: Venäjän yhteistyöhalukkuutta arvioidaan joka puolella joka päivä

Euroopan unioni edellyttää Venäjältä yhteistyötä malesialaiskoneen turman selvittämiseksi ja vaikuttamista Itä-Ukrainan kapinallisiin. EU valmistautuu entistä tiukempiin pakotteisiin, mikäli yhteistyöhalukkuudesta ei ala näkyä konkreettisia merkkejä.

Erkki Tuomioja toukokuussa 2014.
Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Paula Tapiola

Venäjän presidentti Vladimir Putin on jo muutamaan kertaan luvannut, että Venäjä tukee riippumatonta tutkintaa malesialaisen turmakoneen onnettomuustutkinnassa. Mitään konkreettisia tekoja Putinilta ei kuitenkaan vielä ole nähty, Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) toteaa.

– Teothan ovat totta kai ne, jotka pidemmälle ratkaisevat kuin se, mitä hän nyt nimenomaisesti sanoo. Tietysti myös se, mitä hän ei sano, on oleellista. Hän ei näitä asetoimitusväitteitä kommentoinut, mutta ilmeisesti hän ei halunnut niitä myöskään erikseen kiistää, ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi Putinin ensikommentteja.

Hän huomauttaa, että Venäjän tukea YK:n turvallisuusneuvoston maanantai-iltaiselle päätöslauselmalle, jossa tuomittiin malesialaisen matkustajakoneen pudottaminen Itä-Ukrainassa, voi pitää konkreettisena tekona.

– Se on ainoa Ukrainaa koskeva asia, joka on pystytty päättämään. Kyllä he varmasti sitä noudattavat, mutta se nyt on vain pieni osa tätä kokonaisuutta, Tuomioja sanoo.

Venäjän yhteistyöhalukkuus puntarissa

EU:n ulkoministerit päättivät tiistaina lisätä nimiä pakotelistalle, jolla venäläisten liikemiesten matkustusvapautta rajoitetaan ja varoja jäädytetään. Nimistä päätetään torstaina.

EU vaatii Venäjältä yhteistyötä malesialaiskoneen turman selvittämisessä ja vaikuttamista Itä-Ukrainan kapinallisiin. EU:n ulkoministerit eivät kuitenkaan päättäneet uudesta kokouksesta, jossa Venäjän yhteistyöhalukkuus arvioitaisiin.

– Sitä varmasti arvioidaan joka puolella joka päivä. Näin sen tietysti täytyy edetä. Oleellista on, että nähdään, tapahtuuko joku suunnanmuutos vai ei. Ehkä tämä on vielä sellainen vaihe, jossa lopullisia johtopäätöksiä ei voi tehdä, Tuomioja sanoo.

Tuomioja uskoo, että Venäjän hallinnon sisälläkin on erilaisia näkemyksiä ja tietoja Ukrainan tapahtumista.

Tilanne turmapaikalla sekava

Itä-Ukrainan turmapaikalla keskiviikkona käyneet Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön asiantuntijat ovat kertoneet, että turmapaikkaa olisi peukaloitu ja paikalla olisi vielä useita ruumiita.

Hollantilaiset tutkijat ovat lisäksi kertoneet, että he ovat saaneet haltuunsa vähemmän ruumiita kuin mitä Venäjä-mieliset kapinalliset lupasivat heille toimittaa.

– Kun siellä paikalla ovat ensimmäisenä olleet ja vastuussa toimivat rikollisjoukot – tällaisinä niitä voi käytännössä pitää – niin ei ole mikään ihme, että he käyttäytyvät tällä tavalla. Ei heillä ole näiden niin kutsuttujen sotasääntöjenkään kunnioitusta. Tuskin he niitä välttämättä kaikki tuntevatkaan, Tuomioja sanoo.

Hollantiin on kuitenkin keskiviikkona kuljetettu ensimmäiset 40 malesialaiskoneen uhria, ja Hollannin tutkintalautakunta on aloittanut turman tutkinnan. Lautakunnan mukaan koneen mustiin laatikkoihin ei ollut kajottu.

"On tärkeää, mitä Ukraina tekee"

Ulkoministeri Erkki Tuomioja korostaa, että EU seuraa Ukrainan kriisissä kummankin osapuolen toimintaa.

– On tärkeää katsoa, mitä Venäjä tekee, mutta on tietenkin myös tärkeä katsoa, mitä Ukraina tekee. EU ei heittäydy tässä pelkästään toisen osapuolen varaan, Tuomioja korostaa.

EU on edellyttänyt Ukrainalta muun muassa vähemmistöoikeuksien kunnioittamista.

– On tärkeää, että viedään pohja pois siltä Venäjän väitteeltä, että venäjänkielistä väestöä siellä vainottaisiin. Tämä on osa sitä poliittista prosessia, joka on huolehdittava. Siitä ei saa tulla mitään moitteita. Hallituksen puolella ei saa olla kontrolloimattomia aseellisia yksiköitä, joilla olisi poliittisia motiiveja.

Suosittelemme sinulle