Hyppää sisältöön

SPR:n työntekijä suomalaisten surmista: Kyse ei ole uskonnosta, vaan vallasta

Pepe Salmelan mukaan keskustelu Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun sekä vanhan Talibanin välillä sujui, mutta nyt se on käymässä paljon vaikeammaksi.

SPR:n kansainvälinen avustustyöntekijä Pepe Salmela Aamu-tv:n vieraana 25. heinäkuuta.
Afganistanissa tapahtuneet avustustyöntekijöiden surmat järkyttävät suomalaisia. SPR:n avustustyöntekijä Pepe Salmela kertoo Afganistanin oloista.

SPR:n kansainvälinen avustustyöntekijä Pepe Salmela ei ymmärrä, miksi kaksi suomalaista Evankelisluterilaisen kansanlähetyksen avustustyöntekijää tapettiin Afganistanissa juuri nyt.

– Tällä järjestöllä on ihan hyvä maine. Miksi juuri nyt, kun tämä järjestö ja nämä suomalaiset ovat olleet siellä vuosikausia, Salmela ihmettelee.

Hänen mukaansa keskustelu Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun sekä vanhan Talibanin välillä sujui, mutta nyt se on käymässä paljon vaikeammaksi.

– En osaa sanoa muista järjestöistä paljoakaan, mutta me liikuimme kaikkialla ilman aseistettua vartiointia, ja olimme luultavasti ainoa järjestö, joka näin pystyi tekemään. Afganistanissa uhka on lähinnä siinä, jos ei ole tehty kotiläksyjä kunnolla.

Salmelan mielestä järjestön kristillisyydellä ei ole merkitystä iskun todennäköisyyden kannalta.

– Periaatteessa sillä ei pitäisi olla vaikutusta. Näiden 20 vuoden aikana humanitaarisessa työssä en ole huomannut, että uskonnot tappelisivat keskenään. Kyse on vallasta ja vallankäytöstä myös Afganistanissa.

Vaikeuksista huolimatta työ kantaa hedelmää.

– SPR on tehnyt Afganistanissa todella kovaa avustustyötä tunnuksien arvon ja suojamerkin vaikutuksen lisäämiseksi 25 vuotta. Ja kun työ on tehty kunnolla, niin se vaikuttaa, Salmela vakuuttaa.

Suosittelemme sinulle