Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tutkimus: Uskonnon vaikutuspiirissä olevien lasten muita vaikeampaa erottaa tosi sepitelmästä

Uskonnon ihmeitä sisältävät tarinat tekevät lapset muita vastaanottavaisemmiksi mahdottomalle, arvioivat tutkijat Yhdysvalloista ja Hongkongista.

Lapsia Kölnissä joulukuussa 2014.
Joulutapahtuma Saksan Kölnissä. Kuva: Yle
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Uskonnon vaikutuspiirissä kasvavien pienten lasten on vaikea erottaa tosiasioita sepitelmistä,  ilmenee Cognitive Science -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Tutkimuksesta kertoo muun muassa The Huffington Post.

Tutkimuksessa 5- ja 6-vuotiaille lapsille esiteltiin kolmenlaisia kertomuksia: uskonnollisia, realistisia ja mielikuvitustarinoita. Pyrkimyksenä oli selvittää, kuinka hyvin he tunnistavat kuvitteellisiksi tarinat,  joissa oli mahdottomia piirteitä. Tutkimukseen osallistui 66 lasta sekä tavallisista että seurakuntien yhteydessä toimivista kouluista.

Tulos oli, että kirkossa tai seurakuntien kouluissa käyvät lapset kykenivät selvästi muita huonommin tunnistamaan puhuvien eläinten kaltaiset yliluonnolliset elementit mielikuvituksellisiksi.

Tutkijoiden päätelmä on, että yhdistämällä ihmeitä sisältäviä uskonnollisia kertomuksia - kuten veden muuttaminen viiniksi - sepitettyihin tarinoihin, kykenivät uskonnolliset lapset tukeutumaan uskontoon selittääkseen itselleen tulkintansa.

Uskonnollisten lasten oli muita vaikeampaa arvioida mielikuvitushahmot mielikuvituksellisiksi. He myös viittasivat tarinan mahdottomuuksiin harvemmin kuin uskonnottomat lapset.

Uskonnollinen opetus, erityisesti ihmeitä sisältävät tarinat, tekevät lapset muita vastaanottavaisemmiksi mahdottomalle. He hyväksyvät helpommin sen, että yleisesti mahdottomana pidetty voi muuttua todeksi.

Tutkimuksen ovat tehneet Kathleen H. Corriveau Bostonin yliopistosta, Eva E. Chen Hongkongin yliopistosta ja Paul L. Harris Harvardin yliopistosta.

Suosittelemme sinulle