Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Nuotanveto on katoavaa kansanperinnettä

Joutsassa, Suonteen kirkkaista vesistä nostetaan harrastajavoimin muikkua vielä perinteisellä tavalla. Nuotanveto Mankinsaaren selällä on vuosittainen tapahtuma, joka kerää ranta-asukkaat ja mökkiläiset yhteen.

kaksi miestä vetää nuottaa
Kuva: Yle / Jani Ilola
Riikka Pennanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Perinteinen nuotanveto alkaa nuotan kääntämisellä, eli painot ja kohot järjestetään eri puolille venettä. Joutsalaisen vapaa-ajankalastajan Anssi Saaren pieni perusnuotta on noin 15 metriä korkea ja 140 metriä leveä. Pienen nuotan käsittelyyn riittää kaksi ihmistä.

Nuotanveto ei ole kiireisten ihmisten hommaa. Aikaa pitää varata useampi tunti, eikä saaliista ole mitään takeita. Hyvällä tuurilla muikkua voi nousta jopa satoja kiloja, toisinaan Ahti on kitsaammalla päällä.

Anssi Saari kertoo, että luotaimella yritetään katsoa missä on hyvät paikat ja kalaparvi liikkuu, mutta monesti saaliiksi nousee pelkkää kuoretta.

Iso muikku osaa karata nuotasta

Aina ei sekään riitä, että tietää missä saalis liikkuu. Lisäksi kalaparven täytyy olla oikeassa kohdassa vesistöä. Järvessä on vain määrätyt paikat missä nuotta kulkee sujuvasti.

– Hakoja, kalliota ja kiviä, niitä ei ole Mankinsaaren selän laidalla kuin kolme kappaletta, sanoo Anssi Saari.

Kun nuotta on potkittu veneestä, alkaa kelaaminen. Pikku hiljaa veneiden välimatkaa kavennetaan ja saalis voidaan kiskoa veneeseen.

Anssi Saaren mukaan keskimääräinen saalis on noin 70–80 kiloa muikkua. Toivotuin saalis on isokokoinen muikku, sillä sen menekki on hyvä. Saari toimittaa muikut paikalliselle kalastajalle, joka jatkojalostaa ja myy ne eteenpäin. Nuotanvetoon osallistuneet mökkiläiset ja naapurit saavat toki saaliista oman osansa.

Suosittelemme