Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Radiosuunnistajalla pitää olla antennit pystyssä

Radiosuunnistuksessa rasteja ei ole merkitty karttaan, vaan ne pitää löytää radiosuuntimilla. Tammelassa Eerikkilän urheiluopistolla harvinaisen lajin harrastajat ratkovat kuka on Pohjoismaiden mestari.

Radiosuunnistuksen PM Tammelassa, kilpailujen tunnus
Kuva: Eeva Hannula / Yle
Markku Karvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Eerikkilän urheiluopistolla Tammelassa kisataan lajissa, josta todennäköisesti et ole kuullut yhtään mitään. Eerikkilässä ovat meneillään radiosuunnistuksen PM-kisat.

Radiosuunnistus on laji, jossa rastien paikkaa ei ole merkitty karttaan. Sen sijaan kilpailijan täytyy suuntimavastaanottimella selvittää, mistä suunnasta rasteilla oleva radiolähetin kuuluu ja siis suunnistaa radiolähettimien luokse.

Kilpailijan on vietävä suunnat kartalle ja otettava uudesta tarkkailupisteestä uudet suuntimat vastaaviin lähettimiin, jolloin suuntaviivojen leikkauspisteet kertovat rastien sijainnin suunnilleen. Lähettimet toimivat vuorollaan aina 60 sekuntia kerrallaan, sprintissä 12 sekuntia.

– Tavallisessa suunnistuksessa rastien hakujärjestys on määrätty, radiosuunnistuksessa se taas on vapaa. Tämä aiheuttaa se, että tässä ei voi seurata kanssakilpailijaa, ja jokainen joutuu tekemään itsenäisesti kisansa. Rastit tulee kiertää järkevässä järjestyksessä, jottei tule turhaa juoksua ja huono tulos.

– Signaalin suunta voi olla hyvin terävä, mutta maaston muodot saattavat aiheuttaa siihen vääristymiä. Kunto on hyväksi tässäkin, ja ajatus pitää olla kirkas, kuvailee kilpailun johtaja Juhani Lehtosaari.

Rasteja on perjantain sprinttikisassa 12 ja lauantain ja sunnuntain normaalimatkojen kilpailuissa kuusi. Kilpailijoita harvinaiseen lajiin on ilmoittautunut 55. Heistä 35 on eri Pohjoismaista. Mukana on myös 20 avoimeen sarjaan osallistuvaa Venäjältä.

Suosittelemme sinulle