Hyppää sisältöön

Kaksi suomalaista menehtynyt kiipeilyturmassa Ranskassa

Ulkoministeriö vahvistaa kahden suomalaisen kuolleen. Ranskalaisviranomaiset ovat vahvistaneet Yle Uutisille, että kyseessä on Alpeilla tapahtunut kiipeilyturma.

Aiguilles de Chamonixin vuorijono Ranskassa. Onnettomuus sattui Aiguille de Blaitière -vuorenhuipun länsirinteellä jäätiköllä. Kuva: Jean Pierre Clatot / AFP / Lehtikuva
Lassi Lapintie

Kaksi suomalaismiestä on kuollut Ranskan Alpeilla tapahtuneessa vuorikiipeilyonnettomuudessa, ranskalaisviranomaiset ovat vahvistaneet Yle Uutisille. Onnettomuus tapahtui Chamonixin alueella. Le Dauphine -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) onnettomuus sattui Aiguille de Blaitière -vuorenhuipun länsirinteellä jäätiköllä.

Ranskalaislähteiden mukaan onnettomuus tapahtui, kun neljän suomalaisen kiipeilijäryhmä nousi haastavaa kiipeilyreittiä, jonka varrella ryhmästä kaksi kiipeilijää putosi rotkoon. Kaksi muuta hälytti apua paikalle. Pudonneet suomalaiset ilmeisesti kuolivat välittömästi.

Tiedot Yle Uutisille on vahvistanut ranskalainen santarmikapteeni Patrice Ribes.

Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

Alppiurheilun keskus

Chamonix on kansainvälisesti suosittu talviurheilukohde Ranskassa EU-maiden korkeimman vuoren Mont Blancin lähellä Italian vastaisen rajan tuntumassa.

– Suomalaisia kiipeilijöitä käy kohteessa jonkin verran, mutta se ei ole läheskään suosituimpia suomalaisten kohteita. Chamonix on alppikiipeilyn kohde, kuvailee Suomen kiipeilyliiton toiminnanjohtaja Jari Koski.

Kosken mukaan Chamonixiin hakeutuvat yleensä kokeneet kiipeilijät, jotka tuntevat vuorikiipeilyn vaarat.

– Vuorikiipeily on huomattavasti riskialttiimpaa kuin Suomesta löytyvä kiipeily. Yleensä ovat kokeneempia kavereita, jotka siellä liikkuvat, Koski kertoo.

Kuolemantapauksiin johtavat kiipeilyonnettomuudet ovat verrattain harvinaisia suomalaisten kiipeilijöiden keskuudessa, kertoo toiminnanjohtaja. Tapauksien välillä ehtii kulua useita vuosia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suosittelemme sinulle