Hyppää sisältöön

Saanko luvan -kisassa ammattilainen ja amatööri tanssivat yhdessä

Helsingissä elokuun lopussa maassamme toisen kerran järjestettävä tanssikilpailu Saanko luvan saattaa amatööri- ja ammattitanssijan sulavasti yhteen.

Kuva: Tanssivat Sudet
Harri Nousiainen

Kajaanilainen tanssinopettaja Heli Hyvärinen ja vuoden 2012 tangokuningas Pekka Mikkola osallistuvat elokuun lopussa Helsingissä Kulttuuritalolla järjestettävään Pro-Am-tanssikisaan nimeltään Saanko luvan (siirryt toiseen palveluun). Pro-Am-kisassa tanssikaksikon toinen osapuoli on ammattilainen, ja toinen täydellinen amatööri.

Maailmalla jo useamman vuoden suosittuja olleet kisat järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran viime syksynä Kuopiossa. Vastaanotto oli loistava.

– Olin itsekin viime vuonna kilpailemassa Kuopiossa kilpatanssisarjassa, ja yllätyin todella paljon, että Musiikkikeskus oli loppuun myyty. Ehkä tällaisten kisojen suosioon vaikuttaa esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -tyyppiset kilpailut, Heli Hyvärinen pohtii.

Tangokuningas on tanssin ammattilainen esiintymislavalla, mutta ei parketilla

Heli Hyvärisen tanssikavaljeeri Saanko luvan -tanssikilpailussa on Pekka Mikkola, tangokuningas vuodelta 2012. Tanssilavoja ahkerasti kiertävä musiikin ammattilainen on vuosien aikana tanssittanut kymmeniätuhansia pareja, mutta itse hän ei ole parketille usein eksynyt.

Vaikka Mikkolan tanssitaidot ovat vielä toistaiseksi kehitysvaiheessa, ei hän kauan miettinyt osallistumistaan kisaan.

Kun itse aloitin tanssimisen, niin huomasin, että se näyttää paljon helpommalta kuin se loppujen lopuksi onkaan.

Pekka Mikkola

– Tanssi on mukavaa ja kun meillä Helin kanssa on tulossa myös Tanssii tavisten kanssa (siirryt toiseen palveluun) -kilpailu, niin ajattelin että miksi ei myös tällainen kisa kävisi. Minä tosiaankin olen lähtenyt liikkeelle ihan nollatasosta, mutta meillä yhteistyö sujuu Helin kanssa loistavasti. Tanssiminen on ollut mukavaa, ja siinä oppii taas paljon uutta, Pekka Mikkola myhäilee.

– Kun itse aloitin tanssimisen, niin huomasin, että se näyttää paljon helpommalta kuin se loppujen lopuksi onkaan, Mikkola nauraa.

Suomen tanssilavat melko tarkkaan keikoilla kiertänyt Pekka Mikkola myöntää, että esiintymislavalta näkee parketille aika hyvin. Joskus laulajan huomio kiinnittyy yleisöön hieman liikaakin.

– Kyllä sieltä lavalta näkee hyvin, ketkä osaavat tanssia ja kenellä pylly liikkuu oikein. Joskus on hieman hankalaa, jos joukossa on sellaisia tanssijoita, jotka menevät parketilla ihan miten sattuu, ja heitä unohtuu katselemaan liian tarkkaan. Seurauksena saattaa olla, että tulee totaalinen bläkäri eli sanojen unohdus, Pekka Mikkola nauraa.

Sambaa, jiveä ja cha-chaata

Tanssikaksikko Hyvärinen–Mikkola osallistuu Saanko luvan -kilpailuissa avoimeen pronssiluokkaan, ja heidän tansseinaan kisassa on vaativat samba, cha cha ja jive.

Kyllä se vaikein ehdottomasti on samba. Se on jotenkin tavallaan niin epälooginen, mutta samalla myös niin looginen.

Pekka Mikkola

– Kilpailussa on tiukka arvostelu, ja siellä mennään kansainvälisten kilpatanssisääntöjen mukaan. Myös tuomaristo on kansainvälinen, kertoo Heli Hyvärinen.

– Minulle nämä tanssilajit ovat sellaisia, joissa koen olevani omimmillani, Heli Hyvärinen myöntää. 

Tanssikavaljeeri Pekka Mikkolalle kaikki tanssin lajit ovat niminä tuttuja, ja sitä vaikeinta tanssia tangokuninkaan ei ollut vaikea nimetä.

– Kyllä se vaikein ehdottomasti on samba. Se on jotenkin tavallaan niin epälooginen, mutta samalla myös niin looginen, tangokuningas myöntää.

Suosittelemme sinulle