Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Naapurisovun resepti: Enemmän puhetta, vähemmän riitoja

Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan naapureiden keskeinen kanssakäyminen on vähentynyt tasaisesti sitten 80-luvun. Samaan aikaan naapureiden kokeminen ärsyttävinä on lisääntynyt.

Värikäs talon julkisivu Tampereen Hervannassa.
Värikäs talon julkisivu Tampereen Hervannassa. Kuva: Tuula Nyberg / Yle
Hanna Hantula
Avaa Yle-sovelluksessa

Nuoret ihmiset ovat vähemmän tekemisissä naapureidensa kanssa kuin vanhat. Alle 25-vuotiaista jopa kolmasosa ei koskaan rupattele naapureiden kanssa, kun taas yli 65-vuotiaista vain kolme prosenttia ei juttele naapureille, kertoo Itä-Suomen yliopiston ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä, joka johtaa naapuruuskiistoja tutkivaa hanketta.

Määtän mukaan se, kuinka paljon naapureiden kanssa ollaan tekemisissä vaikuttaa siihen, miten hyvin tullaan toimeen. Mitä enemmän juttutuokioita rappukäytävässä, sitä vähemmän kiistoja lasten leikeistä ja musiikin kuuntelemisesta kovalla volyymilla.

– Vanhemmissa ikäluokissa yhteydenpito naapureiden kanssa on tiiviimpää, ja siksi naapureiden käytöstä ei koeta niin häiritseväksi.

Stereotyyppi naapurin nuorisoa kyräilevästä eläkeläisrouvasta ei siis pidäkään paikkaansa: kaikkein hankalimmaksi suhteensa naapureihin kokevat alle 40-vuotiaat kerrostaloasukkaat.

Enimmäkseen tullaan toimeen

Suurin osa suomalaisista tulee hyvin toimeen naapureidensa kanssa. Neljäsosa on kokenut suhteensa naapuriin hankalaksi, mutta heistä suurin osa on hoitanut asian keskustelemalla. Määtän mukaan keskustelu onkin avain sujuvaan yhteiseloon:

– Esimerkiksi nuoret ihmiset, jotka yleensä tuntevat naapureitaan huonommin, ärsyyntyvät näiden tekemisistä, koska naapurit koetaan vieraiksi.

Myös asumiseen liittyviin kysymyksiin neuvoja antavasta Asukasliitosta kerrotaan, että suurin osa naapuririidoista voitaisiin välttää keskustelulla.  Puheenjohtaja Hans Duncker kertoo, että moni ei edes tule ajatelleeksi aiheuttavansa häiriötä, ennen kuin siitä hänelle huomautetaan.

– Kohtelias pitää kuitenkin olla. Me ihmiset tapaamme olla näissä asioissa vähän turhan aggressiivisia. Ei ketään saa huutamalla puolelleen.

Suosittelemme sinulle