Hyppää sisältöön

Tamperelaisprofessori: Ay-liike on tipahtanut ajan rattailta

Ammattiliittojen toiminta liittokokouksineen ja asiakirjapinoineen kuulostaa sosiaalisen median aikakaudella pölyiseltä tuulahdukselta menneestä maailmasta. Mielenosoitukset kutsutaan koolle Facebookissa ja järjestöjen sijaan asialla ovat löyhät verkostot.

Sosiologian professori Harri Melin Tampereen yliopistosta. Kuva: Ulla Meriläinen / Yle

Jäykkäliikkeinen ja byrokraattinen ammattiyhdistysliike kaipaa pikaista muutosta, arvioi työelämää ja ay-liikettä tutkinut sosiologian professori Harri Melin Tampereen yliopistosta.

– Ay-liike on byrokraattinen organisaatio, jolla on omat hierarkiansa ja eliittinsä. Some-ajan ketteryys, johon nuoret ovat tottuneet, on ay-liikkeelle vierasta. Siinä mielessä ay-liike on kyllä tippunut ajan rattailta.

– Perinteiset liittokokoukset asiakirjoineen ja jäykät hallintomallit eivät houkuttele enää ihmisiä työpaikoilla. Ammattiyhdistysliikkeellä on edessä on kova työ, jos se aikoo puhutella tämän päivän hyvin koulutettuja palkkatyöntekijöitä, lataa Melin.

– Uudet toimintatavat löytyvät yleensä kriisien kautta ja niin käy varmaan myös ay-liikkeelle.

It-nörttikin on useimmiten palkkatyöläinen

Ammattiyhdistysliike syntyi toistasataa vuotta sitten ajamaan palkkasuhteessa olevien työntekijöiden etuja. Vaikka työelämän rakenteet ovat muuttuneet, palkkasuhde on Melinin mukaan säilynyt hämmästyttävän samanlaisena.

– Palkkatyösuhde on jokseenkin sama 1800-luvun lopun metalliverstaassa ja tämän päivän it-verstaassa.

– Ammattiyhdistysliikkeellä on edelleen tärkeä tehtävä muun muassa työelämän kehittäjänä, mutta sen on muutettava toimintatapojaan.

– Ay-liike on luonteeltaan yhteiskunnallinen, maailman parantamiseen tähtäävä liike. Sen pitää pystyä kokoamaan joukkoja tekemään työtä paremman työelämän puolesta.

Globaali talous syö ay-liikkeen valtaa

Kansallinen ammattiyhdistysliike on viime vuosikymmenien aikana menettänyt valtaansa.

– Teollista tuotantoa on jo vuosikymmeniä siirretty halvan työvoiman maihin ja ay-liike on menettänyt valtaansa, sanoo Melin.

Ammattiyhdistysliikettä kuitenkin tarvitaan Melinin mielestä myös globaalissa taloudessa, jossa teollinen internet, robotiikka ja digitalisaatio ovat päivän iskusanoja.

Suosittelemme sinulle