Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suljetko sälekaihtimet väärin? - Näin pidät lämmön loitolla

Hellekelillä kuumuutta yritetään epätoivoisesti pitää kodin seinien ulkopuolella. Moni torjuu valoa ja paahdetta sälekaihtimilla, muttei tiedä, että kuperan ja koveran välillä on vissi ero: lämmön kannalta ei ole yhdentekevää, miten päin kaihtimet sulkee.

Professori Ilari Maasilta Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta vahvistaa, että säleen kupera puoli torjuu lämpöä koveraa paremmin.
Marika Paaso,
Heli Kaski
Avaa Yle-sovelluksessa

Tehokkain tapa suojata sisätiloja helteeltä on lämmön torppaaminen jo ennen kuin se pääsee "asunnon iholle". Esimerkiksi markiisit auttavat asiassa.

- Lämpö katkeaa silloin pihan puolelle. Jos on sälekaihdin, niin sekin auttaa, mutta ei niin paljon, koska lämpö pääsee jo ikkunoiden väliin. Markiisi katkaisee uv-säteilyn ja kuuman ulos eli se on ylivoimaisesti tehokkain tapa torjua kuumaa, kuvailee pitkään kaihdinten parissa työskennellyt Pasi Ihanainen Jyväskylästä.

Ihanaisen mukaan markiisien vaikutus sisälämpötilaan voi olla yllättävän iso.

- Riippuu tietysti kohteesta, ikkunapinta-alasta ja siitä, paljonko aurinko päivän mittaan kohteeseen paistaa, mutta voi olla, että 5-6 astettakin saattaa sisälämpötila laskea harkitusti tehdyllä aurinkosuojauksella.

Samoilla linjoilla on jo 35 vuotta kaihdinalalla toiminut joensuulainen Otto Ahtonen. Hänenkin mukaansa ulkoinen aurinkosuoja on kuumuuden torjunnassa kaikkein tehokkain. Markiisillakin on tosin puutteensa.

- Markiisin kaltevuus voi tehdä sen, että aina jostain suunnasta pääsee aurinko paistamaan sisälle, Ahtonen muistuttaa.

Suomalainen uskoo kaihdinten voimaan

Ruotsissa markiiseja on asennettu kerrostalojenkin ikkunoihin ja niiden merkitys sähkönsäästäjänä on huomattu. Suomessa markiiseja ei kuitenkaan vielä yhtä yleisesti käytetä.

5-6 astettakin saattaa sisälämpötila laskea harkitusti tehdyllä aurinkosuojauksella.

Pasi Ihanainen

- Toivottavasti Suomessa tulllaan perässä, jos tällaisia kesiä alkaa meillä olla, Ihanainen toteaa.

Markiisien sijaan suomalainen luottaa sälekaihtimiin. Ahtosen arvion mukaan jopa yli 90 prosentilla suomalaisista on kaihtimet: niillä pimennetään, torjutaan paahdetta ja luodaan näkösuojaa.

Jos sälekaihtimista haluaa saada lämmön ja valon torjunnassa maksimaalisen hyödyn irti, ne kannattaa asentaa ikkunoiden väliin: ikkunoiden sisäpuolelle "pinta-asennetut" sälekaihtimet torjuvat kuumuutta huonommin.

Kaihdinasiantuntijoiden mukaan myös sälekaihtimen värillä on väliä.

- Mitä tummempi säle, sitä enemmän se kerää lämpöä. Valkoinen tai hopean värinen on helteen torjunnassa tehokkain, Ahtonen tietää.

Kun kuumuus vaivaa, käännä pullea puoli aurinkoon

Sälekaihtimia voi käyttää myös väärin. Kaikille ei ole selvää, miten päin suljettuina sälekaihtimet pitävät lämmön parhaiten loitolla.

- Kuka mitenkin niitä kääntelee, eikä sitä varmaan ajatella sen kummemmin, kunhan jotain saadaan valon ja ikkunan väliin, kertoo Ihanainen.

Kuperan ja koveran sälepuolen välillä on kaihdinammattilaisten mukaan vissi ero.

- Kaihtimet pitää kääntää valoa vastaan eli säleen kupera puoli ulospäin, jolloin se heijastaa valon ja uv-säteet takaisin pihalle päin, opastaa Ihanainen.

Jos haluaa pimentää, niin pullea puoli sisälle ja jos torpata paistetta, niin kupera puoli ulospäin.

Pasi Ihanainen

- Kaihdin säädetään niin, että kuperan puolen keskipiste on kohdistettuna aurinkoon päin, neuvoo puolestaan Ahtonen.

Kuumuutta ja valoa ei kuitenkaan välttämättä torjuta samalla konstilla. Joissakin kaihdinmalleissa huoneeseen saadaan pimeää, kun säleen pullea puoli käännetään sisällepäin. Tällöin kaihdin sulkeutuu tiiviimmin, mutta välistä pääsee kuitenkin uv-säde sisään.

Epätietoiselle sälekaihdinten vääntäjälle Ihanainen antaa yksinkertaisen nyrkkisäännön:

- Jos haluaa pimentää, niin pullea puoli sisälle ja jos torpata paistetta, niin kupera puoli ulospäin. Kyllä sillä on käytännössä isokin merkitys, miten päin säle on.

Professori Ilari Maasillan haastatteluaudio lisätty juttuun 7.8. kello 12.17.

Suosittelemme sinulle