Helle hellii sinilevää. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa levää on havaittu viime päivien aikana muutamissa järvissä.
Jos vedessä näkyy sinilevää, tulee uimista välttää. Tämä ohje koskee ihmisten lisäksi myös eläimiä. Jo pienikin määrä sinilevää voi olla hyvin vaarallista.
– Jos vedessä on myrkyllistä sinilevää, niin jo koiran uiminen vedessä voi aiheuttaa vakavia oireita. Levä jää koiran turkkiin ja sitten kun koira nuolee turkkiaan niin myrkyt kulkeutuvat koiran suuhun, eläinlääkärin sijainen Eva-Lotta Halonen Joensuun Hammaslahdelta.
Sinilevän vaarallisuutta ei voi tietää
Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä, mutta myrkyllisyyttä ei näe ulospäin. Levien myrkyllisyyden määrässä on myös eroja. Koska varmuuttaa levän vaarallisuudesta ei voi tietää, suosittelee eläinlääkäri sekä ihmisiä että eläimiä jäämään rantaan, jos edes epäilee vedessä olevan sinilevää.
– Jos koira on uinut tai juonut vettä, jossa on sinilevää, niin oireina saattaa olla oksentelua, ripulointia tai kouristuksia. Mitään erityistä kotona annettavaa ensiapua oireisiin ei ole, joten eläin kannattaa viedä mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriin, Halonen sanoo.
Pahimmillaan sinilevä voi olla jopa kohtalokas koiralla. Esimerkiksi vedestä keppiä hakevat koirat saattavat niellä runsaastikin vettä. Esimerkiksi Suomenlahden rannalla koira kuoli heinäkuun lopulla todennäköisesti sinilevään.