Marjanviljelijä Kalevi Tilvis on kasvattanut puutarhamarjaa 15 vuotta. Hän ei ole aiemmin nähnyt vastaavaa ilmiötä. Kevätkukinta oli toukokuussa, ja pölyttäjiä oli jonkin verran liikkeellä. Raakileet tulivat kesäkuun puolivälissä, mutta kun kylmän jakson jälkeensää hieman lämpeni, pensaisiin tuli kukkia ja pölyttäjiä uudestaan.
– Nyt on sellainen tilanne, että on kypsiä marjoja puskassa ja samalla aivan raakileitakin. Kun puimurilla puidaan, niin kaikkien pitäisi tietysti olla kypsiä. Näitä pensaita ei pystytä nyt puimaan, sanoo Tilvis.
Nyt on sellainen tilanne, että on kypsiä marjoja puskassa ja samalla aivan raakileitakin.
Marjanviljelijä Kalevi Tilvis
– En minä ole vielä ennen tällaista nähnyt. Kun kukinta on, niin se on samanaikaista eikä siellä pölyttäjiä näy sitten jälkeenpäin.
Puutarhamarjojen sato vaihtelee suuresti tänä vuonna.
– Mustaherukan sato näyttää jäävän alle viime vuoden sadon muutenkin ja sitä tulee nyt puolet viime vuoteen verrattuna. Kevättalvi oli lauha ja sai herukan silmut varhain auki. Kun pölytyksen piti lähteä vauhtiin, tuli kylmäjakso, mikä rajoitti pölytyksen onnistumista, sanoo Tilvis.
Punaherukkaa tulee paremmin
Pahinta herukoille olisivat kuitenkin kevät- ja kesähallat. Viime vuonna hallaa ei koettu, eikä tänäkään vuonna näy hallavaurioita. Tilviksen marjatilalla korjuuta kokeillaan jo tämän viikon lopulla ja aloitetaan varsinaisesti ensi viikolla.
Mustaherukka on kärsinyt eniten vaihtelevista säistä. Punaherukan korjuu alkaa Tilviksen tilalla myös viikon kuluttua. Siitä on tulossa jopa tavanomaista parempi sato. Karviaiset ovat kypsymässä ja niiden poiminta alkaa elo-syyskuun vaihteessa.
Koko maassa mustaherukan sato vaihtelee alueittain, mutta kokonaisuutena sato muodostunee keskimääräiseksi. Kuumat ja kuivat sääjaksot ovat pienentäneet hieman mustaherukan marjakokoa. Kuumuus ja kuivuus ovat saaneet punaherukan paikoin varisemaan alkukesän aikana, mikä pienentää satoa. Aurinkoiset säät ovat tehneet marjoista makeita.