Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kiina lähettää sotilaita järistysalueelle – uhriluvun odotetaan nousevan yhä

Yunnanin maakunnassa sattuneessa maanjäristyksessä kuoli ainakin 398 ihmistä. Alueelle ennustetaan sadetta ja ukkosia, ja pelastustyöntekijät joutuvat matkustamaan joihinkin kyliin jalan tiesortumien takia.

Pelastajat etsivät eloonjääneitä maanjäristyksen jäljiltä Yunnanin maakunnassa.
Pelastajat etsivät eloonjääneitä maanjäristyksen jäljiltä Yunnanin maakunnassa 4. elokuuta. Kuva: AFP / Lehtikuva
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinan hallitus on lähettänyt 2 500 sotilasta auttamaan pelastustöissä maan lounaisosassa sattuneen maanjäristyksen jälkeen.

Sunnuntaisessa maanjäristyksessä kuoli ainakin 398 ihmistä ja loukkaantuneita on vähintään 1 800, Yunnanin maakunnan viranomaiset kertoivat maanantaina. Järistyksen keskus oli Yunnanissa lähellä Zhaotongin kaupunkia.

Zhaotongilainen Ma Liya kertoi Xinhualle, että kaupungin kadut näyttävät "taistelukentältä pommituksen jälkeen", ja hänen mukaansa tuho on paljon laajempaa kuin kaksi vuotta sitten, jolloin alueella sattui edellinen maanjäristys. Tuolloin järistys aiheutti 81 ihmisen kuoleman.

Uhriluvun odotetaan nousevan yhä, kun pelastajat pääsevät syrjäisiin kyliin arvioimaan tuhoja. Lisäksi alueella oli sortunut teitä jo ennen järistystä, minkä vuoksi avustustyöntekijöiden on kuljettava ainakin osittain jalan.

Alueelle ennustettiin sadetta ja ukkosia, minkä pelätään vaikeuttavan avustustyöntekijöiden työtä sekä telttojen, ruoan ja muiden tarvikkeiden tuomista loukkaantuneille.

CCTV:n mukaan järistysalueella on sortunut ainakin 12 000 rakennusta ja maanjäristys oli Yunnanin voimakkain 14 vuoteen. Suuri osa sortuneista taloista oli vanhoja tiilirakennuksia, Xinhua kertoi. Järistykset ovat yleisiä eteläisen Kiinan vuoristoseudulla.

Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 6,1 magnitudia. Kiinan viranomaisten mukaan voimakkuus oli 6,5 magnitudia.

Suosittelemme sinulle