Hyppää sisältöön

Kampaajaksi opiskelu kalleinta – työvälineisiin uppoaa ammattikoulussa jopa 1000 euroa

Lukiolaiset pulittavat pitkän pennin kirjapinostaan, mutta ammattiin opiskelevien on hankittava työvälineitä ja -vaatteita. Joillakin linjoilla koulu kustantaa välineet – toisilla aloilla kaikki jää oppilaan maksettavaksi.

Kuva: Yle Lahti

Opiskelutarvikkeiden hankinta voi tulla ammattikoulussa lukiota kalliimmaksi. Oppikirjoja ammattikouluissa tarvitaan lukiota vähemmän, mutta rahaa ammattiin opiskelevilta vievät työvälineet ja -vaatteet.

Kustannusten suuruus riippuu koulutusalasta – toisilla linjoilla koulu osallistuu hankintoihin. Esimerkiksi Koulutuskeskus Salpaus maksaa rakennusalan opiskelijoille turvallisuussyistä kengät, kypärät, suojavaatteet ja -lasit.

Ammattikouluissa saa ilmaisen lounaan ja matkakuluihin voi anoa Kelan tukea, jos koulumatka on yli 10 kilometriä.

Työkaluista talonrakentajaopiskelijat maksavat itse opintojen alussa noin 150 euroa.

Eniten penniä joutuvat venyttämään hius- ja kauneusalan opiskelijat, jotka maksavat kaikki työvälineensä itse.

Kosmetologiopiskelijat joutuvat sijoittamaan työvälineisiin, -vaatteisiin ja oppikirjoihin 600 – 700 euroa. Hiusalalla summa nousee jopa 1 000 euroon. Saksien, harjojen, föönin ja muiden välineiden lisäksi hankintalistalla ovat harjoittelupäät, joissa on aitoa hiusta.

Lukukausimaksuja ei amiksessa peritä

Kokiksi ja tarjoilijoiksi tähtäävien on satsattava työvaatetukseen, joista koituu kuluja heti opintojen alussa 200 – 300 euroa. Hoitoalalla työvaatteista ei koidu suuria kuluja, koska työvaatteet saadaan opiskeluvaiheessa koululta ja harjoitteluaikana työnantajalta.

Vapaita opiskelupaikkoja kannattaa vielä kysellä ammattioppilaitoksissa.

Monilla koulutusaloilla hankinnat tehdään keskitetysti koulun kautta, jolloin opiskelijat saavat yhtäläiset työvälineet ja -vaatteet.

Yhteishankinta säästää myös rahaa. Myöhemmin opintojen aikana kuluja voi tulla esimerkiksi tutkintomaksuista, tietokoneohjelmien lisensseistä tai turvallisuuskorteista.

Opiskelu toisen asteen kouluissa ei muuten aiheuta kustannuksia. Lukukausimaksuja ei peritä, kouluissa saa ilmaisen lounaan ja matkakuluihin voi anoa Kelan tukea, jos koulumatka on yli 10 kilometriä.

Opiskelu suurimmassa osassa toisen asteen oppilaitoksia alkaa tiistaina. Vapaita opiskelupaikkoja kannattaa vielä kysellä – esimerkiksi koulutuskeskus Salpauksen lisähaku on parhaillaan käynnissä.

Suosittelemme sinulle