Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Turun telakka sai uudet omistajat: Suomen valtio lähtee mukaan vähemmistöomistajaksi

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi telakan ostosuunnitelmista ensi kertaa viime toukokuussa. Nyt telakan ostavat saksalaistelakka ja Suomen valtio. Kauppahintaa ei julkistettu. Lisäksi telakka saa kaksi uutta tilausta.

Jan Vapaavuori.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. Kuva: Yle
Ilona Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun telakan uudet omistusjärjestelyt ovat varmistuneet. Turun telakan ostavat saksalaistelakka Meyer Werft ja Suomen valtio. Myyjänä on STX Europe.

Järjestelyssä Meyer Werftistä tulee pääomistaja 70 prosentin osuudella. Valtion osuus on 30 prosenttia. Kauppahintaa ei julkistettu.

– Jo pitkään on ollut selvää, ettei Turku voi saada uusia tilauksia sillä omistuspohjalla, mikä sillä oli, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoi maanantaina.

STX Finland Turun telakka
Työntekijät saapuvat aamuvuoroon Turussa STX Finlandin telakalla 9. toukokuuta. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Vapaavuori korosti, että valtio on pitkin matkaa sanonut, että se voi lähteä mukaan vähemmistöomistajaksi, jos mukaan löydetään enemmistöomistajaksi uskottava teollinen kumppani.

Meyer Werft löytyi valtion kumppaniksi viime vuoden marraskuussa.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo, että ostajaosapuolet ovat sitoutuneet pääomittamaan uutta telakkayhtiötä välittömästi merkittävällä summalla, joka muodostaa vahvan pohjan toiminnan kehittämiselle.

Kauppa vaatii vielä saksalaisviranomisten hyväksynnän, mutta ministeri Vapaavuori odottaa, että hyväksyntä saataneen lähiaikoina.

Nyt sovittu omistusjärjestely ei koske Helsingin telakkaa, josta STX omistaa puolet.

Suomen valtio ei tule olemaan telakan omistaja ikuisesti, vaan suunnitelmissa on, että valtio irtautuu telakan omistajuudesta myöhemmin. Tarkkaa aikataulua tälle ministeri Vapaavuori ei maanantaina osannut arvioida: tiedotustilaisuudessa hän puhui noin parista vuodesta.

Suosittelemme