Hyppää sisältöön

Elektroninen urheilu kerää miljoonayleisöjä – Katso ammattipelaajan haastattelu

Elektroninen urheilu, eli videokilpapelaaminen, on yhä useammalle palkkatyötä. Alalle virtaa paljon rahaa, sillä jättimäiset pelaajayhteisöt ja miljoonayleisöt ovat herättäneet myös sponsorien kiinnostuksen.

Kalle Saarinen.
Ammattipelaaja Kalle "Trixi" Saarinen vastaa Yle Uutisten lukijoiden kysymyksiin.

Elektroninen urheilu kasvattaa suosiotaan niin maailmalla kuin Suomessa. Kaikenlainen tietotekniikkaa hyödyntävä kilpapelaaminen on elektronista urheilua, mutta esimerkiksi uhkapelit, kuten nettipokeri, eivät kuulu käsitteen alle.

Tällä hetkellä vain kourallinen suomalaisia pelaa ammatikseen, mutta rahaa virtaa alalle siihen malliin, että tulevaisuudessa yhä useampi saa elantonsa pelaamalla tietokonepelejä.

– Noin kuusi vuotta sitten Suomessa alkoi olla puoliammattilaisia, jotka kävivät Euroopassa ja Yhdysvalloissa turnauksissa pelaamassa ja voittivat suhteellisen isoja summia rahaa, jolla he pystyivät osittain elättämään itsensä myös niillä palkinnoista, kertoo Suomen Elektronisen Urheilun Liiton, SEUL:n, puheenjohtaja Erkka Jouste.

Pelaajat kuin rokkistaroja

– Maailmalla on pelattu ammattimaisesti jo noin 15 vuotta. Esimerkiksi Etelä-Koreassa on pelattu ammattimaisesti tätä Star Craft -peliä jo vuosituhannen vaiheessa. Siellä tunnetuimmat pelaajat ovat kuin rokkistaroja, Jouste kertoo.

Etelä-Koreassa pelien ympärille rakentunutta fanikulttuuria voikin verrata perinteisiin urheilutapahtumiin: fanit ympäri maata matkaavat peliturnauksiin kannustamaan omaa suosikkijoukkuettaan.

– Siellä on myös kansallisia televisiokanavia, jotka näyttävät pelkästään Star Craftia tai pelaamista ylipäänsä, Jouste jatkaa.

Yksi tunnetuimmista suomalaisista

Kalle Saarinen on yksi harvoista suomalaisista, jotka elättävät itsensä pelkästään tietokonepeleillä.

Saarisen palkkatulot koostuvat pääasiassa kansainvälisen peliorganisaation maksamasta kuukausipalkasta ja yksittäisistä turnausvoitoista.

Kuten esimerkiksi moottoriurheilussa, myös elektronisessa urheilussa ammattilaisilla on omat tallit, joiden suojissa pelaajat tekevät työtään.

Saarinen voi sanoa myös kuuluvansa tunnetuimpien suomalaisten joukkoon, sillä Saarisen nimimerkki Trixin tunnistavat miljoonat ihmiset.

Vuosikausien treeni

Maine ja kunnia eivät kuitenkaan tule vain näppäimistöä ränkkäämällä.

– Ei ole olemassa mitään helppoa tapaa. Olen pelannut siitä asti, kun sain laajakaistan, ja alkuperäistä Dota-peliäkin vuodesta 2005. Siinä on tullut kuitenkin aika monta tuntia pelattua, Saarinen kertoo.

Vaikka pelaamiseen laittaisi kaiken vapaa-aikansa, sekään ei välttämättä riitä.

– Tiedän monia sellaisia, jotka ovat pelanneet vuosia, mutta eivät ole syystä tai toisesta menestyneet.

– Sama se on muissakin urheilulajeissa, että jotkut saattavat pelata jalkapalloa vaikka koko elämänsä, mutta eivät koskaan pelaa isoissa joukkueissa, Saarinen jatkaa.

Suosittelemme sinulle