Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ruotsin lottopelit vietiin suomalaisten ulottumattomiin

Suomalaisten on enää turha pyrkiä koettamaan onneaan Ruotsin veikkausyhtiö Svenska Spelin rahapeleissä. Kesäkuusta lähtien pelaamiseen on vaadittu pakollinen veikkauskortti, jota ei heru ilman osoitetta Ruotsissa.

Haaparannan veikkauskonttori, pelimainoksia, veikkausasiamies Anne Karlsson seisoo tiskin takana.
Kuva: Antti Heikinmatti / Yle
Antti Heikinmatti
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesäkuusta lähtien suomalaiset eivät ole enää voineet pelata Ruotsin valtiollisen veikkausyhtiön Svenska Spelin lottopelejä. Muutoksen syynä on se, että peleihin vaaditaan nyt pakollisena Spelkort-veikkauskortti, jota ei saa ilman osoitetta Ruotsissa.

Torniolaiselle Antero Peltoselle tiukentunut politiikka aiheutti pettymyksen. Paluumuuttajana Ruotsista Suomeen tullut Peltonen on tottunut pelaamaan Lottoa ja Kenoa entisen asuinmaansa arvonnoissa.

– Aluksi pelaaminen onnistui tyttären kortilla, sillä hän asuu Haaparannalla. Kevätkesällä minua kuitenkin kiellettiin käyttämästä korttia pelaamiseen, koska se on henkilökohtainen, Peltonen kertaa.

– Kortti vietiin pois ja veikkausasiamies leikkasi sen kappaleiksi.

Paremmat voitot halvemmalla houkuttavat Ruotsin peleihin

Harmitus oli suuri, sillä paikallisen veikkauksen onnenpeleissä olisi Peltosen mukaan paremmat voitot ja pienempi rivihinta.

– Pelaan pienillä summilla ja lähinnä huvikseni. Mahdolliset voitot menevät sitten lasten ja lastenlasten hyväksi. Mutta nyt tavasta pitää näköjään luopua, Peltonen harmittelee.

Raviveikkausta suomalaiset pystyvät yhäkin harrastamaan myös Ruotsin puolella. Peltoselle totoaminen ei passaa.

– Minä en tunne hevosia yhtään, joten pelaaminen olisi aivan hakuammuntaa. Kun katsoo noita pelaajia veikkauspisteillä niin innokkaimmilla melkein häntä kasvaa, vitsailee Peltonen.

"Suomalaispelaajien lähtö tuntuu myynnissä"

Haaparannan veikkaustoimistosta kerrotaan, että muutos on tullut voimaan kesäkuun alusta. Anne Karlssonin mukaan syynä on se, että Svenska Spel haluaa pitää tarkempaa syyniä ongelmapelaamisesta.

Hänen mukaansa ainakin haaparantalaisille veikkauspisteille suomalaisten pelaajien poisjääminen on ollut huomattava menetys.

– Erityisesti alussa mielensä pahoittaneita asiakkaita kävi tässä paljonkin ja vieläkin heitä tulee. Meidän kannalta erityisen harmillista on tietysti se, että suomalaisia pelaajia on ollut melkoisen paljon, Karlsson sanoo.

Suosittelemme