Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Vantaan Jokiniemen kaivauksilta löytyi harvinainen savifiguuri

Noin 5300 vuotta vanha savi-idoli imitoi sikiötä. Savifiguureita löytyy vain harvoin ehjinä. Toista viikkoa jatkuvat koekaivaukset loppuvat keskiviikkona.

Vantaan Jokiniemestä löytynyt savi-idoli.
Vantaan Jokiniemestä löytynyt savi-idoli. Kuva: Kirill Lorech / Heureka
Noora Kettunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jo valmiiksi innokkaiden harrastaja-arkeologien suu kääntyi leveään hymyyn tiistaiaamuna, kun Vantaan Jokiniemen kaivauksilla tehtiin harvinainen löytö. Noin 5 300 vuotta vanha savi-idoli on säilynyt lähes ehjänä.

- Ehjät esineet ovat äärettömän harvinaisia. Tämä on alapäästä hiukan poikki, hajonnut jo ilmeisesti kivikaudella. Tämä on aivan huikea lisä kampakeraamisen kulttuurin, esteettisen tajun ja tämän kulttuuri- ja uskomusmaailman avain, iloitsee arkeologi Jan Fast.

Suoraan Kansallismuseon kolmen kärkeen

Suomen kansallismuseon perusnäyttelyssä on esillä vain muutama vastaava esine.

- Tämä menee suoraan sinne vähintään top kolmoseen. Suomesta on löydetty ja ilmeisesti myös aika vähän tehty näyttäviä, museotason esineitä, Jan Fast kertoo.

Kampakeraamisen kulttuurin uskomusmaailmaan kuuluvat savesta tehdyt ihmis- ja eläinfiguurit. Malliltaan niinsanottu käyräidoli imitoi luultavasti sikiötä, ja sen muotoilussa on yhdistelty erilaisia aiheita.

- Sormin painamalla on muotoiltu selkäharjanne, jossa on tekijän sormenjälkiä, ja on tehty selkeä, tyylikäs nenä. Suljetut, nukkuvat silmät on hahmoteltu kevyillä painanteilla. Käsiä ja jalkoja ei ole, Fast kuvailee.

Suosittelemme