Jo valmiiksi innokkaiden harrastaja-arkeologien suu kääntyi leveään hymyyn tiistaiaamuna, kun Vantaan Jokiniemen kaivauksilla tehtiin harvinainen löytö. Noin 5 300 vuotta vanha savi-idoli on säilynyt lähes ehjänä.
- Ehjät esineet ovat äärettömän harvinaisia. Tämä on alapäästä hiukan poikki, hajonnut jo ilmeisesti kivikaudella. Tämä on aivan huikea lisä kampakeraamisen kulttuurin, esteettisen tajun ja tämän kulttuuri- ja uskomusmaailman avain, iloitsee arkeologi Jan Fast.
Suoraan Kansallismuseon kolmen kärkeen
Suomen kansallismuseon perusnäyttelyssä on esillä vain muutama vastaava esine.
- Tämä menee suoraan sinne vähintään top kolmoseen. Suomesta on löydetty ja ilmeisesti myös aika vähän tehty näyttäviä, museotason esineitä, Jan Fast kertoo.
Kampakeraamisen kulttuurin uskomusmaailmaan kuuluvat savesta tehdyt ihmis- ja eläinfiguurit. Malliltaan niinsanottu käyräidoli imitoi luultavasti sikiötä, ja sen muotoilussa on yhdistelty erilaisia aiheita.
- Sormin painamalla on muotoiltu selkäharjanne, jossa on tekijän sormenjälkiä, ja on tehty selkeä, tyylikäs nenä. Suljetut, nukkuvat silmät on hahmoteltu kevyillä painanteilla. Käsiä ja jalkoja ei ole, Fast kuvailee.