Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Finnairille Siperian yli lentäminen elintärkeää Aasian reittien menestyksen kannalta

Siperian yli kulkee nopein reitti kohti useita Aasian kaupunkeja. Paitsi Finnairiin, Venäjän mahdollisilla pakotteilla olisi vaikutusta myös lentokenttiä ylläpitävään Finaviaan. Tiistaina lentoliikenteen pakoteuhka heijastui Finnairin pörssikurssiinkin, joka painui miinukselle.

llentoreittikartta
Finnairin suorat lennot Helsingistä Siperian yli Kaukoitään. Kuva: Flightradar ja Flightaware
Ilona Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos Venäjä asettaa rajoituksia tai kiellon eurooppalaisten lentoyhtiöiden Siperian ylittäville lennoille, voi sillä olla seurauksia myös lentoyhtiö Finnairille.

Tiistaina Finnair ei asiasta juuri lausuntoja antanut. Yhtiö totesi yleiseen tiedotuspolitiikkaansa vedoten, ettei se kommentoi mediassa esitettyjä spekulaatioita.

Finnair on kuitenkin toistuvasti kertonut, että se nojaa strategiassaan – eli toisin sanoen menestystä tavoitellessaan – yhä vahvemmin Aasian-liikenteeseen.

Tällä hetkellä Finnairilla on viisi Helsinki-Vantaalta lähtevää lentoreittiä, jotka kulkevat yli Siperian. Näiden lentoreittien määränpäät ovat Peking, Soul, Tokio, Osaka ja Nagoya.

Reitti yli Siperian on nopein. Jos Finnair joutuisi reiteillään kiertämään Siperian jotain kautta, menettäisi yhtiö nopean matka-ajan tuomaa kilpailuetua.

Paitsi Finnairiin, pakotteilla olisi vaikutusta myös lentokenttiä ylläpitävään Finaviaan. Yhtiö saa vuosittain noin kymmenen miljoonan euron tulot lennonvarmistustoiminnasta, joka koskee Suomen kautta lentävää Venäjän liikennettä.

Lisäksi Finavia saa tuloja Venäjän kautta Aasiaan ja takaisin lentävistä lentokoneista, jotka pysähtyvät Suomen lentokentillä.

Helsinki-Vantaan lentoasema on lentojen määrällä mitattuna Euroopan neljänneksi tärkein lentoasema Japanin ja Euroopan välisessä liikenteessä. Helsingin sijainnin ansiosta lennot Helsingistä Aasiaan ja takaisin on mahdollista tehdä 24 tunnissa, mikä on Finavian mukaan merkittävä kilpailuetu.

Mahdolliset lentorajoitukset heijastuivat tiistaina myös Finnairin pörssikurssiin. Tiistai-iltapäivänä Finnairin osakekurssi oli Helsingin pörssissä lähes neljän prosentin laskussa.

Suosittelemme sinulle