Hyppää sisältöön

Tutkimus: Hevonen puhuu korvillaan

Jos hevosen korvat peittää, toiset hevoset eivät pysty päättelemään, mitä lajikumppani ajattelee, esittää tuore tutkimus.

Yle Uutiset

Tuoreen tutkimuksen mukaan hevonen päättelee toisen hevosen korvista, mitä tämä ajattelee. Ne ovat niin tärkeät vuorovaikutuksen välineet, että jos korvat peittää, hevosen kyky lukea toista häiriintyy, tutkimus esittää.

Tutkimusraportti on julkaistu tiedejulkaisussa Current Biology (siirryt toiseen palveluun). Siitä kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti Daily Mail (siirryt toiseen palveluun).

BBC:n mukaan tutkijat Jennifer Wathan ja Karen McComb järjestivät kokeen, jossa 72 hevosen oli pääteltävä toisen hevosen eleiden perusteella, missä syödä.

He johdattivat hevoset yksitellen kahden ämpärin luo. Seinällä oli luonnollisen kokoinen kuva hevosesta, joka katsoi joko vasemmalle tai oikealle. Osassa kokeita hevosen korvat tai silmät oli peitetty.

Tutkimuksessa ilmeni, että jos korvat ja silmät olivat esillä, hevonen valitsi ämpärin, jota kohti kuvan hevosen katse ja korvat osoittivat. Jos kuvan hevosen silmät tai korvat oli peitetty, hevonen valitsi ämpärin summamutikassa.

BBC:n mukaan hevonen voi pyöräyttää korviaan lähes 180 astetta akselinsa ympäri. "Ihmiskeskeisessä" maailmassa näiden ilmeikkäiden korvien merkitystä eläinten kanssakäymisessä ei ole huomioitu tarpeeksi, sanoo Wathan BBC:lle.

Suosittelemme sinulle