Hyppää sisältöön

Suomalainen somalipoliitikko: Isiksen jihadisti-videolla puhuu poikani

Suomalainen somalipoliitikko Faisal Ali Warabe vahvistaa A-studiolle, että ääri-islamilaisen Isis-järjestön propagandavideolla puhuva suomalainen on hänen poikansa.

Kuva: Yle
Sara Rigatelli,
Kyösti Hagert

Viikonloppuna YouTubessa julkaistulla videolla suomea murtaen puhuva mies kehottaa suomalaisia liittymään islamilaiseen kalifaattiin. Isis ilmoitti kuukausi sitten perustaneensa islamilaisen valtion Irakissa ja Syyriassa valtaamilleen alueille.

Nimellä Abu Shuayb as-Somali esiintyvä nuori mies kertoo videolla, kuinka hienoa on asua islamilaisessa valtiossa, jossa on voimassa sharia-laki ja kaikista pidetään huolta.

A-studio tavoitti pojan isän, joka vahvistaa, että videolla puhuva mies on hänen poikansa Sayid Hussein Feisal Ali.

Tämä hänen juttunsa ei ole meidän juttumme. Haluamme hänet pois sieltä ja tarvitsemme tukea siihen.

Faisal Ali Warabe

Isä Faisal Ali Warabe on Suomessakin tunnettu somalipoliitikko, joka asuu tällä hetkellä Somalimaassa. Hän on muun muassa pyrkinyt Somalimaan presidentiksi vuonna 2010. Hänen vaimonsa ja osa muuta perhettään asuu Espoossa.

Faisalin mukaan poika on ollut Syyriassa yli vuoden suomalaisen vaimonsa kanssa. Myös vaimo on somalitaustainen.

- Järkytyin, kun kuulin asiasta. Olen huolissani, kun näin hänen videonsa tulevan esille. Tämä hänen juttunsa ei ole meidän juttumme. Haluamme hänet pois sieltä ja tarvitsemme tukea siihen, Faisal sanoo puhelimessa.

Isän mukaan poika alkoi radikalisoitua pikkuhiljaa vuonna 2010. Hän kertoo yrittäneensä saada pojan passin takavarikoitua, mutta suomalaispoliisit eivät tehneet sitä, koska pojalla ei ollut rikostaustaa.

- Hän radikalisoitui tietokoneen käyttämisen kautta. Suomessa asuvat imaamit ovat hyviä, he yrittävät opettaa nuorille hyviä käytöstapoja ja ovat radikalisoitumista vastaan, Faisal sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi kesäkuussa, että taustaltaan somalialainen espoolaismies kuoli Syyriassa kesäkuun alussa. Faisal paljastaa, että kuollut nuori mies oli heidän sukulaisensa, hänen poikansa serkku.

- Uskoimme lapsiimme, mutta nyt jotkut ovat radikalisoineet lapsemme.

Isän koko haastattelu A-studiossa 6.8. klo 21.

Suosittelemme sinulle