Kokemäenjokeen on päässyt uusi teollisuuspäästö.
Viime viikon runsaiden sateiden seurauksena Boliden Harjavalta Oy:n Porin kuparielektrolyysitehtaan kellaritiloihin valui sadevettä. Tähän sekoittui metallipitoista vettä, joka valui lattiakaivon kautta viemäriin ja sieltä edelleen Kokemäenjokeen vajaa 10 kilometriä Porin keskustasta yläjuoksulle päin.
Erittäin haitallista
Boliden Harjavalla Porin-tehtaalta päätyi jokeen 122 kiloa kuparia. Kupari on eliöstölle erittäin haitallinen metalli.
Bolidenin mukaan lyhytaikaisenakin päästönä 122 kilon kuparimäärä on kohtalaisen suuri verrattuna laitoksen toiminnan normaalitilanteeseen.
Ihminen onneksi kestää kuparia kohtuullisen hyvin.
Erikoisasiantuntija Harri Helminen
Laitoksen ympäristöluvan mukainen kuparipäästön raja on neljä kiloa kuparia vuorokaudessa. Päästön haitallisuutta Kokemäenjoen eliöstölle arvioidaan yhdessä ympäristökeskuksen kanssa tutkimalla vedenlaatua ja sedimenttejä.
– Kokemäenjoen eliöstö on muutenkin jo kärsinyt isosta nikkelivuodosta, joten se saattaa olla herkempää tälle haitalle, erikoisasiantuntija Harri Helminen ely-keskuksesta sanoo.
Lähellä uimarantoja
Lähellä päästöpaikkaa on joessa uimarantoja. Harri Helminen kuitenkin arvioi, että päästöllä ei todennäköisesti ole ollut suurta haittaa uimareille tai muille ihmisille.
– Määrä on onneksi kuitenkin vähäinen, vaikka kupari on nikkeliä haitallisempaa. Vaikutuksia sekä ihmiselle että muille eliöille tutkitaan lähipäivinä, mutta ihminen onneksi kestää kuparia kohtuullisen hyvin, Helminen sanoo.
Kokemäenjoen eliöstö on muutenkin jo kärsinyt isosta nikkelivuodosta.
Erikoisasiantuntija Harri Helminen
Päästön arvioidaan tässä vaiheessa jo virraneen merialueelle ja laimentuneen siellä. Boliden Harjavalta Oy lupaa tarkentaa tietoa päästömäärästä ely-keskukselle huomenna.
Edellinen suuri päästä Kokemäenjokeen sattui heinäkuun alkupuolella. Tuolloin jokeen pääsi 66 tonnia nikkeliä. Päästö aiheutti muun muassa simpukkakuolemia.
Myös viime kerralla vuodosta tiedottaminen kesti useita päiviä. Tälläkin kertaa ely-keskus sai vuodosta tiedon jo tiistaina mutta tiedotti siitä vasta keskiviikkona.
Porin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi puolestaan yllättyi Yle Satakunnan kysyttyä häneltä tapauksesta kommenttia. Lankiniemi kuuli asiasta ensi kertaa Ylen toimittajalta.