Hyppää sisältöön

Liikenneministeri Risikko: Haukivuoren juna-aseman lakkauttamispäätöstä ei pureta

Kokoomuksen liikenneministeri Paula Risikko hyväksyy juna-yhtiö VR:n ja virkamiesten perusteet Haukivuoren juna-aseman lakkauttamiselle.

Paula Risikko. Kuva: Yle

Uutena liikenneministerinä Kokoomuksen Paula Risikko pyysi heinäkuussa VR:ltä perusteet Haukivuoren juna-aseman lakkauttamiselle.

Risikko ei nähnyt syytä peruuttaa ministeriössä jo aiemmin tehtyä päätöstä. Kustannukset tulisivat liian kalliiksi.

– Jos nämä velvoiteliikenteen vuorot olisi päätetty säilyttää, vaikka VR oli päättänyt lopettaa kaikki muut, olisivat aseman ylläpitokustannukset siirtyneet valtiolle, Risikko kertoo.

– Jos VR olisi jättänyt omia vuorojaan, niin tilanne olisi ollut toinen. Valitettavasti tässä on kuitenkin päätettävä näin.

Risikko muistuttaa, että VR oli jo aiemmin ilmoittanut lopettavansa oman, liiketaloudellisilla perusteilla hoitamansa liikenteen Haukivuorelle.

– Me emme ministeriössä voi puuttua VR:n päätöksiin, jotka koskevat sen omaa, liiketaloudellisin perustein hoitamaa liikennettä.

Ministeri Risikko aikoo kuitenkin selvittää, voitaisiinko aseman lakkauttamisen vaikutuksia minimoida muilla keinoin.

– Ymmärrän Haukivuoren asukkaiden huolen liikenneyhteyksien heikkenemisestä. Tästä syystä kutsun alueen toimijat tapaamiseen elokuun aikana. Tarkoituksena on keskustella Mikkelin kaupungin, paikallisen ELYn ja aluehallintoviraston sekä alueen asukkaita edustavan aluejohtokunnan kanssa. Selvitämme, miten alueen liikenneyhteyksiä voitaisiin kehittää niin, että aseman lakkautuksen vaikutus olisi mahdollisimman pieni. Alueen toimijat ovat tässä pohdinnassa avainasemassa.

Rautatieaseman lakkauttamisen perusteita ei ole purematta nielty

Haukivuoren aseman lakkauttamisesta on tehty kolme valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valittajina ovat Mikkelin kaupunki, Suomen rautatiematkustajat ja viiden haukivuorelaisen yhdistyksen joukko.

Juna-aseman toiminta loppuu kuitenkin ennen kuin asia on käsitelty oikeudessa.

– Vakavasti suhtaudumme tähän ja odotamme sitä, mitä korkein hallinto-oikeus sanoo. Meidän virkamiesten arvio on se, että me emme voi jäädyttää tilannetta, koska se vaikuttaisi koko VR:n junaliikenteen kehittämiseen.

VR:n perusteet Haukivuoren juna-aseman lakkauttamiselle ovat myös saaneet kritiikkiä. VR on perustellut asemien lakkauttamista sillä, että aseman ja pysähdysten poistamisella nopeutetaan junavuoroja koko Savon radalla. Näin voitaisiin tehostaa junien kulun suunnittelua ja kulkua. Kuitenkin esimerkiksi vuotosivusto VRLeaks on kritisoinut perusteluja siitä, etteivät asemien lakkautukset nopeuta vaan pikemminkin hidastavat liikennettä (siirryt toiseen palveluun).

– Minun on luotettava siihen, mitä VR sanoo. Olen puhunut pääjohtajan kanssa ja saanut kolme selvitystä. Heidän perustelunsa on se, että he saisivat nopeutettua liikennettä. VR:llä on mahdollisuus näin tehdä ja minun täytyy luottaa siihen, että palvelu paranee, Risikko sanoo.

Haukivuoren aluejohtokunnan jäsen ja junaliikenne-asiaa aktiviisesti hoitanut Asko Kohvakka ei ymmärrä ministeriön päätöstä.

– Koko asetelma on väärä, virheellinen ja valheellinen. En ymmärrä virkamiesten laskelmia, miten mikään muu liikennöintivaihtoehto voisi tulla valtiolle halvemmaksi.

Ministerin haluun neuvotella jatkosta yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa Kohvakka suhtautuu suopeasti, mutta ei näe tilanteen muuttuvan parempaan juuri millään konstilla.

– Olen sitä mieltä, että VR:n yksinoikeussopimus henkilöjunaliikenteestä on irtisanottava ja liikenne avattava aidolle kilpailulle. Silloin voidaan saada tänne toimija hoitamaan junaliikennettä Haukivuorelta Pieksämäelle ja Mikkeliin, Kohvakka sanoo.

Lakkauttamispäätökselle luvan antoi edellinen liikenneministeri

Meteli Haukivuoren juna-asemasta roihahti keväällä, kun juna-yhtiö VR ilmoitti lakkauttavansa Haukivuoren ja Lievestuoreen juna-asemat.

Haukivuoren osalta asia joutui uudelleenkäsittelyyn, kun selvisi, että VR oli päättänyt aseman lakkauttamisesta neuvottelematta asiasta ensin liikenne- ja viestintäministeriön kanssa.

Tuolloin monille tuli yllätyksenä, että VR:llä oli ministeriön kanssa sopimus kahdesta päivittäisestä velvoiteliikennevuorosta Haukivuorelle. Näitä vuoroja VR ei voinut lopettaa yksin tuumin.

Käytännössä velvoiteliikennevuoroilla tarkoitetaan liikennettä, jolla oikeutetaan VR:n monopoliasema. Yksinoikeuden vastineena VR on velvoitettu ajamaan reittejä, joita muuten ei todennäköisesti ajettaisi.

Neuvottelujen lopuksi liikenneministeri Henna Virkkunen (kok.) päätti purkaa kesäkuussa VR:n ja valtion sopiman velvoiteliikennesopimuksen Haukivuoren osalta.

Juna pysähtyy viimeisen kerran Haukivuorelle sunnuntaina 10.8.2014

Suosittelemme sinulle