Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Nato-jäsenyyden kannatus on noussut Ukrainan kriisin aikana – joka neljäs tukee jäsenyyttä

Naton jäsenyyttä tukee reilu neljännes Ylen kyselyyn vastanneista. Kannattajista joka viides on kääntynyt myönteiseksi Ukrainan kriisin takia. Myös Venäjää uhkaavana pitävien määrä on lisääntynyt.

Tulisiko Suomen liittyä sotilasliitto Naton jäseneksi? -grafiikka.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka, Lähde: Taloustutkimus
Jussi Hanhivaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Nato-jäsenyyden kannatus on Yle Uutisten uuden kyselyn mukaan ollut viime kuukausina kasvussa.

Heinä-elokuun vaihteessa tehdyssä kyselyssä 26 prosenttia vastaajista kannatti Suomen liittymistä sotilasliittoon. Jäsenyyttä kannattavien määrä on noussut kaksi prosenttiyksikköä viime maaliskuussa tehdystä vastaavasta kyselystä, ja yhdeksän prosenttiyksikköä viime vuoden marraskuun kyselystä.

Kiovan mielenosoitukset alkoivat marraskuun loppupuolella, ja Venäjän joukot tunkeutuivat Krimin niemimaalle helmikuun lopulla.

Suomen Nato-jäsenyyttä vastusti heinä-elokuun vaihteessa 58 prosenttia vastanneista. Maaliskuussa vastustajien määrä oli kutakuinkin sama, ja marraskuussa jäsenyyttä vastustaneita oli viisi prosenttiyksikköä enemmän.

Ukrainan kriisi vaikuttanut moniin

Ukrainan kriisillä on ollut vaikutusta monien vastaajien näkemyksiin Suomen Nato-jäsenyydestä.

Yhteensä 12 prosenttia kaikista vastanneista sanoi olevansa kriisin vuoksi entistä vakuuttuneempi, että Suomen pitäisi liittyä Natoon. Seitsemän prosenttia vastaajista on kriisin takia kääntynyt Nato-jäsenyyden kannattajaksi.

Toisaalta runsas kymmenys vastaajista suhtautui jäsenyyteen entistä kriittisemmin Ukrainan tapahtumien vuoksi.

Enemmistön Nato-kantaan Ukrainan kriisillä ei ole ollut lainkaan vaikutusta. Vastaajista 63 prosenttia ilmoitti, ettei kriisi ole vaikuttanut heidän suhtautumiseensa Nato-jäsenyyteen.

Enemmistö kokee Venäjän uhkana

Vastaajilta kysyttiin myös Yle Uutisten kyselyssä pitivätkö he Venäjän kehitystä uhkana Suomelle.

Venäjän kehityksen uhkaksi Suomelle koki 56 prosenttia vastaajista. Ilta-Sanomien maaliskuun alussa teettämässä kyselyssä vastaava luku oli 39 prosenttia. Määrä on siis noussut kyselyjen välillä 17 prosenttiyksikköä.   

Kolme neljästä Suomen Nato-jäsenyydelle tukensa antaneista koki Venäjän kehityksen uhkaksi Suomelle. Jäsenyyttä puoltavista vastaajista joka viides on kääntynyt jäsenyyden kannalle Ukrainan kriisin takia.

Naiset pitivät Venäjää uhkaavana hieman miehiä enemmän. Enemmistö Venäjän kehitystä uhkaavana pitäneistä oli 35-49 vuotiaita. 

Länsisuomalaiset kokivat uhkaa Suomen itänaapurista hieman enemmän kuin itä- ja pohjoissuomalaiset.

Nato-kannatus vahvinta oikeistossa

Nato-jäsenyyden kannatus on pysynyt vahvimpana kokoomuksen kannattajien keskuudessa. 44 prosenttia jäsenyyden tukijoista äänestäisi eduskuntavaaleissa tällä hetkellä kokoomusta. Seuraavaksi eniten kannatusta löytyy perussuomalaisten äänestäjistä, joista joka kolmas tukee jäsenyyttä.

Natoon liittymisen vastustus on puolestaan voimakkainta vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien kannattajien keskuudessa. Heistä noin kolme neljäsosaa vastustaa jäsenyyttä.

Venäjän uhkaa taas koettiin eniten kristillisdemokraattien, ruotsalaisen kansanpuolueen, vihreiden ja kokoomuksen kannattajien keskuudessa.

Taloustutkimuksen tekemässä kyselyssä haastateltiin tuhat henkilöä. Sen virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Suosittelemme