Miten romanialaista kulttuuriperintöä voidaan tuoda esiin näennäisesti pinnallisen ja länsimaiseen populaarikulttuuriin pohjautuvan Dracula-turismin kautta? Tämä oli filosofian maisteri Tuomas Hovin väitöskirjan pääkysymys.
Kyllä se vaan onnistuu. Historiallista kulttuuriperintöä voi nostaa esille myös hyödyntämällä fiktiota, todistaa Hovi.
Matkanjärjestäjät esittelevät romanialaista historiaa, kulttuuria ja perinnettä Dracula-turismin rinnalla.
Dracula-turismilla tarkoitetaan turismia, joka liittyy joko fiktiiviseen vampyyrikreivi Draculaan tai Draculana tunnettuun romanialaiseen hallitsijaan Vlad Seivästäjään.
Tutkimuksensa aikana Tuomas Hovi teki vuosina 2010 ja 2011 Romaniassa kenttätöitä sekä tutustui kymmenen Dracula-turismia tarjoavan romanialaisen matkatoimiston internet-sivustoihin. Tutkimusaineistona ovat sivuilta löytyvät tarinat ja kuvat sekä matkaoppaiden käyttämät tarinat. Näin kertyi näkemys siitä, miten romanialaiset itse hyödyntävät Draculaa turismissaan.
Kulttuuri ja turismi liittyvät tiiviisti toisiinsa
– Dracula-turismi Romaniaan alkoi jo 1960–1970-luvulla, mutta toden teolla se on käynnistynyt 1990-luvun jälkeen. Nykyään Dracula-turismin itsessäänkin voi sanoa olevan romanialaista traditiota, jossa historiallisen Draculan rinnalla on myös fiktio vahvasti esillä, Hovi kertoo.
Hänen mukaansa kulttuuri ja turismi yhdistyvät toisiinsa erottamattomasti. Yhteyden on toisinaan ajateltu jollain tapaa väärentävän perinnettä ja on koettu, että se muodostaa uhan kulttuuriperinnölle. Toisaalta yhteyttä on pidetty myös positiivisena asiana, sillä sen on osaltaan nähty ylläpitävän kulttuuriperintöä.
Tuomas Hovin väitöstutkimus tarkastetaan Turun yliopistossa lauantaina 16. elokuuta. Väitös kuuluu folkloristiikan alaan.