Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ilomantsin ratkaisevista taisteluista 70 vuotta – "Suomi olisi tuhottu täydellisesti"

Ilomantsissa käytiin itsenäisen Suomen kannalta ratkaisevia taisteluita tasan 70 vuotta sitten. Kenraali Raappanan johdolla suomalaiset onnistuivat pysäyttämään neuvostojoukkojen etenemisen ja auttoivat osaltaan maiden välillä käytyjä rauhanneuvotteluja. Ilomatsissa juhlitaan suurtaisteluiden päättymistä viikonloppuna.

Oinassalmen muistomerkki
Kuva: Esa Huuhko / Yle
Sari Jormanainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilomantsissa käytiin suuria taisteluja itsenäisen Suomen puolesta tarkalleen 70 vuotta sitten. Aikaisemmin neuvostojoukkoja oli torjuttu Karjalankannaksella ja Laatokan Karjalassa. Kenraali Raappanan johdolla Öykkösenvaarassa käydyt taistelut olivat kuitenkin ratkaisevassa asemassa Suomen ja Neuvostoliiton välisissä rauhanneuvotteluissa. Voitokas taisto on jäänyt sotiemme veteraanien mieleen yhtenä sodan tärkeimpänä tapahtumana.

– Kyllä se on jäänyt mieleen. Se oli sinänsä eduksi, että ne rauhan ehdot muuttuivat paremmiksi. Sen ansiosta voi olla kiitollinen, jalkaväkirykmentti 9:ssä taistellut ilomantsilainen sotaveteraani Reino Kurvinen sanoo.

Voittoihin harvinaiselle tavalla

Ilman Ilomantsin torjuntavoittoa kesällä 1944 Suomi olisi todennäköisesti hyvin erilainen. Neuvostoliiton tavoitteet olivat karut.

– Suomi olisi tuhottu täydellisesti valtiollisesti ja kansallisesti. Ja se olisi tuhottu sillä tavalla, että missä tuo äskeinen juhlallinen lipunnosto oli, niin siellä ei olisi ollut siniristilippua eikä laulettaisi meidän lippulaulua. Siellä olisi toinen lippu eikä puhuttaisi Suomen kieltä, 14. Divisioonan perinneyhdistyksen Ilomantsin paikallisosaston puheenjohtaja Martti Kukkonen valottaa voiton merkitystä

Sanotaan, että Ilomantsin suuret taistelut olivat mottimestarin viimeinen näytös. Tällä viitataan siihen, miten 21. Prikaati kenraali Raappanan johdolla pysäytti hyökkääjän harvinaisella tavalla motittamalla kaksi neuvostodivisioonaa.

– Kysyit, että onko tämä ainutlaatuinen. Ei, tämä ei ole ainutlaatuinen. Historiasta löytyy vastaava tapaus kaukaa vuonna 216 ennen ajanlaskun alkua. Hannibal toisessa puunilaissodassa tuhosi roomalaiset. On tätä siis kerran aiemminkin kokeiltu. Sotakorkeakoulussa tästä suunnitelmasta ei olisi saanut kovin hyvää arvosanaa, mutta rouva Fortuna oli Raappanan puolella ja se onnistui, Martti Kukkonen naurahtaa.

Taistelujen merkitystä halutaan jakaa nuorille

Ilomantsissa viikonloppuna pidettävien taistelujen päättymisen 70-vuotisjuhlien yksi tärkeä tavoite on välittää tietoa nuorille. Myös kouluissa on järjestetty sotahistorian kursseja.

– Kyllä pidän tärkeänä, että nämä muistot säilyisivät tuleville sukupolville, että minkä vuoksi täällä on oltu ja taisteltu, sotaveteraani Reino Kurvinen sanoo.

Kyllä pidän tärkeänä, että nämä muistot säilyisivät tuleville sukupolville, että minkä vuoksi täällä on oltu ja taisteltu.

Reino Kurvinen

14. Divisioonan perinneyhdistys tekee tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa. Tämän vuoden teemana on ollut "Yhteishengen merkitys nuorten elämässä". Teema on näkynyt muun muassa Ilomantsin lukiossa kirjoituskilpailuna. Kirjoituksissaan nuoret pohtivat yhteishenkeä omassa elämässään, taustalla oli myös ajatus yhteishengen merkityksestä sodissamme.

– Se herättää ainakin minussa kunnioitusta, että heillä on ollut paljon vaikeampi elämä kuin meillä. Meillä on todella helppoa. Uskon kuitenkin, että meidän nuoret, jos tulisi taistelu, pystyisivät hyvällä yhteishengellä puolustamaan Suomea, kirjoituskilpailun voittanut abiturientti Riikka Penttinen pohtii.

Ilomantsissa järjestetään viikonloppuna valtakunnalliset Ilomantsin taistelujen 70-vuotisjuhlat. Juhliin odotetaan kaikkiaan 5 000 ihmistä. Juhlaviikonloppu aloitettiin jo perjantaina Kainuun jääkäripataljoonan valatilaisuudella.

Suosittelemme