Hyppää sisältöön

Tutkija: Ryhävalas ei selviä Itämerellä – uusia kuvia

Ruotsin rannikkovartioston mukaan Gotlannin itäpuolella on nähty mitä ilmeisimmin ryhävalas. Valastutkija Rauno Lauhakangas pitää havaintoa äärimmäisen harvinaisena, jos se osoittautuu todeksi.

Ryhävalas.
Kuva: Ruotsin rannikkovartiosto.
Esa Koivuranta

Itämerellä tavattu valas menehtyy muutamien viikkojen kuluessa, jos se ei löydä reittiä syvemmille vesille, arvioi valastutkija Rauno Lauhakangas.

– Saattaa mennä muutamia viikkoja, ehkä pari kolme viikkoa. Jos se on täysikasvuinen, sen rasvakerros elättää sitä jonkin aikaa. Ei se välittömästi näänny nälkään, hän sanoo Yle Uutisille.

Ruotsin rannikkovartiosto kertoi lauantaina, että noin 15 merimailia Fårön saaresta kaakkoon on havaittu 10–12-metrinen valas. Kyseessä on ilmeisesti ryhävalas, se totesi.

Lauhakangas sanoo, että havainto on äärimmäisen harvinainen, jos se osoittautuu todeksi.

– Edellinen uutinen ryhävalaasta oli joskus vuonna 2006. Ryhävalaasta tehtiin havaintoja Pohjanlahdella asti. Sitten se vain katosi. Luultavasti se kuoli Itämereen, koska ei saanut riittävästi ravintoa.

– Itämeren eliöstö ei pysty elättämään ryhävalasta.

Lauhakankaan mukaan ainoa keino, jota ihminen voi yrittää, on houkutella ryhävalas musiikilla peräänsä ja johdattaa Tanskan salmiin.

– Ryhävalas on hyvin musikaalinen. Silloin, kun se alkaa laulaa, se laulaa puolikin tuntia toistamatta itseään. Mitään muuta ihminen ei voi tässä tilanteessa tehdä, hän sanoo.

Suosittelemme sinulle