Hyppää sisältöön

Poliisi ampui mustan nuorukaisen USA:ssa – mielenosoitus muuttui mellakaksi

Monet epäilevät rasismin piilevän 18-vuotiaan pojan kuoleman taustalla.

Teinipojan ampumistapauksesta tyrmistyneet ihmiset kokoontuivat osoittamaan mieltään Fergusonissa.
Jussi Nurminen

Yhdysvaltain Missourin osavaltiossa sijaitsevassa Fergusonissa on puhjennut levottomuuksia poliisin ammuttua mustan 18-vuotiaan pojan. Tiedot Michael Brownin kuolemaan johtaneiden tapahtumien kulusta ovat toistaiseksi niukat.

Viranomaisten mukaan poliisi pysäytti lauantaina kadulla kaksi poikaa, joista toinen oli Brown. Toinen pojista hyökkäsi poliisin kimppuun ja tavoitteli tämän asetta. Poliisiauton sisällä ammuttiin tiettävästi yksi laukaus poliisin virka-aseella. Tämän jälkeen poliisi ampui Brownin, kun tämä oli noin kymmenen metrin päässä autosta.

Viranomaisten mukaan juuri Brown kävi poliisin kimppuun. Joidenkin silminnäkijähavaintojen mukaan Brown ei kuitenkaan käyttäytynyt väkivaltaisesti ja oli poliisin avatessa tulen kädet pystyssä.

Brownin äidin Lesley McSpaddenin mukaan poliisi ampui poikaa kahdeksan kertaa.

– Hän oli kiltti lapsi ja menossa collegeen, äiti sanoi KSDK-televisiokanavalle.

Äidin mukaan poika oli ollut tapaamassa isoäitiään.

Ampumisen jälkeen heräsi epäilyksiä siitä, että pojan kuoleman taustalla olisi rasismi.

– Olemme raivoissamme, sillä jälleen kerran viranomainen on tappanut afroamerikkalaisen miehen, sanoi John Gaskin kansalaisoikeusjärjestö NAACP:stä.

Fergusonissa järjestetty tuhansia ihmisiä kerännyt mielenosoitus kärjistyi myöhemmin mellakoinniksi, jonka aikana tuhottiin poliisiautoja ja kauppojen ikkunoita sekä ryösteltiin liikkeitä. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen levottomuuksissa.

Runsaan 30 kilometrin päässä Saint Louisista sijaitsevaan 23 000 asukkaan Fergusoniin on lähetetty mellakkapoliiseja rauhoittamaan tilannetta.

Suosittelemme sinulle