Hyppää sisältöön

Aika ajoi ohi pulpeteista: Tuomelan koulu uusii opetuksessaan kaiken

Tuomelan koulu Hämeenlinnassa aloittaa koulutyönsä opetusparakeissaan Hämeenlinnassa. Samalla remontissa oleva koulu valmistelee opetuksensa uusimista niin, että kaksivuotisen remontin jälkeen koulussa ei ole erillisiä luokkia ja pulpetteja enää lainkaan, ainakaan perinteisessä mielessä. Remontin aikana Tuomelan opettajakunta miettii, miten opetus sujuu, kun koulu luopuu pulpetti- ja katederiopetuksesta.

Rehtori Arto Nykänen aloittaa kouluvuoden 2013 - 2014 parakkikoulussa. Kuva: Kari Mustonen / Yle

Suurin muutos tapahtuu koulun sisätiloissa. Väliseinät murretaan, ja oppilaat ja opettajat muuttavat töiden jälkeen avoimiin opetusympäristöihin, kertoo rehtori Arto Nykänen.

– Remontoitavassa Tuomelassa on opetusta viidenteen luokkaan asti. Rakennuksessa on myös kuvaamataidon ja tekstiilityön sekä musiikin opetustilat ensimmäisestä yhdeksänteen luokille. Ulkoseinät pysyvät paikallaan.

Hämeenlinnan Yhteiskoulu muodostuu 1.-6.-luokkien Tuomelan yksiköstä ja 7.-9.-luokkien Hätilän yksiköstä. Tuomelan koulu on parhaillaan suljettuna ja remontissa, koska koulun ilmastointikanavista löytyi alkutalvesta 2012 asbestihiukkasia. Tuolloin koulu suljettiin välittömästi ja kaupungin päättäjät alkoivat pohtia puretaanko koulu vai peruskorjataanko se lähes yhtä kalliisti nykyaikaiseksi opetustilaksi.

Pulpetiton koulu on ehkä hieman harhaanjohtava termi, kertoo rehtori Arto Nykänen.

– Olen sitä itse ollut kyllä ajamassa ja lanseeraamassa terminä, mutta silti oppilaat saavat omat henkilökohtaiset työpisteensä uusiutuvassa Tuomelan koulussakin.

Diginatiiveille koulukkaille avointa tilaa

Tähän asti Tuomelan koulun peruskorjaus ei ole vielä näkynyt ulos, mutta kohta näkyy. Purku- ja rakennustyöt alkavat 1950-luvun alussa valmistuneessa harmaassa tiilikoulussa syksyllä.

– Siirtyminen avoimiin oppimisympäristöihin tulisi rakentaa jo ennen muuttoa. Uudistuvasta opetuksesta olisi saatava pian opetuspilotteja aikaiseksi jo tilapäistiloissa, pohtii Nykänen.

Hämeenlinnan kunnallispoliittiset päättäjät päätyivät Tuomelan koulun sisäilmapulmissa peruskorjauksen kannalle. Näin Tuomelan koulu voi olla tulevaisuudessa valtakunnallisestikin esimerkki suuresta peruskorjauksesta, jolla suojellaan ja säilytetään ulkoasultaan suomalaista koulurakennuskantaa. Sisältä koulu on kuitenkin aivan uutta, avointa tilaa diginatiiveille koulukkaille.

– Ulkoasu pysyy ennallaan, mutta ulkoseinätkin tullaan rappaamaan. Alkusyksystä koulu huputetaan ja sitä ei nähdäkään muunlaisena ennen kuin vasta parin vuoden päästä, kun huputus poistetaan.   

– Olemme saaneet itse suunnitella toista vuotta koulun fyysistä remonttia, ja kun huppu poistuu, luomuksemme paljastuu, kertoo rehtori Arto Nykänen.

Koulu alkuun parakeissa

Parhaillaan koulua käydään Hämeenlinnassa Hätilän mäellä Tuomelassa neljässä opetusparakissa. Parakit muodostavat suorakaiteen ja parakkien keskelle jää oppilaille turvallinen koulupiha. Hämeenlinna onnistui hankkimaan koululle neljä täysin uutta ja puhdasta parakkia, jotka täyttävät minimivaatimukset kohtuullisesti ja opettajatkin ovat olleet niihin tyytyväisiä.  

Parakkiratkaisut tarkoittavat silti sitäkin, että parakeissa luokat ovat peräkkäin kuin kanat kanahäkeissä, kertoo Nykänen. Nykäsen mukaan opettajat ovat sopeutuneet pieniin tiloihin, mutta uuttakin pitäisi miettiä. Tuomelan koulu on siirtymässä aivan toisenlaiseen opetusarkkitehtuuriin, kun remontti on ohi.

– Tulevaisuus vaatii kouluilta ja opettajjilta sitä, että oppilaita kasvatetaan enemmän ryhmätöihin ja yhdessä tekemiseen. Oppilaat pääsevät myös alusta lähtien työskentelemään erilaisten opettajien kanssa ja opettajat tekevät keskenään tiimityötä. Tällaiseen tulevaisuuteen peruskorjauksessa oleva Tuomelan koulu tähtää.

Suosittelemme sinulle