Hyppää sisältöön

Ulkopäiväkoti viihtyy pihalla, satoi tai paistoi – video

Turkuun on perustettu harvinainen ulkopäiväkotiryhmä. Tavoite on, että lapset ovat ulkona lähes koko päivähoitoajan. Suomessa on paljon erilaisia retkeilyä harrastavia ryhmiä, mutta Turussa tavoitteena on viihtyä ulkona koko ajan.

Lapsia ja ohjaajia ruokapöydän ääressä.
Turun Viinamäenkadun päiväkodissa ollaan ulkona säässä kuin säässä. Aamiainen nautitaan syreenipensaan alla ja lelutkin löytyvät luonnosta.

Turun Viinamäenkadun päiväkodin päivähoitoryhmä on saavuttanut suuren suosion. Ryhmä perustettiin pikavauhtia noin puolessa vuodessa. Päiväkodin johtaja Kalervo Valli sai siihen luvan yllättäen, kun Turkuun tarvittiin lisää päivähoitopaikkoja. Johtaja uskoo ulkona tapahtuvan hoidon voimaan.

– Liikunta ja ulkoiluhan on parasta motorista harjoittelua lapselle. Kun on raitis ilma lapset pysyvät varmasti paljon terveempinä. Sisäilmaongelmia ei tässä ryhmässä ainakaan sitten ole, vakuuttaa Valli.

Lasten ulkona toimivat päivähoitoryhmät yleistyvät eri puolilla Suomea. Ulkona suurimman osan ajasta viettää jo kymmenkunta päivähoitoryhmää. Turun ryhmä on ensimmäinen, kunnallinen pienten eli 3 - 5 -vuotiaiden ryhmä.

Lastentarhanopettaja Päivi Hellsten piti laulutuokion nurmella. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Suomen Latu kouluttaa ohjaajia

Suomen Ladun tietojen mukaan Turun mallin tapaisia ulkopäiväkotiryhmiä on Suomessa kymmenkunta. Sen sijaan jopa sadoissa suomalaisissa päiväkodeissa painotetaan luontokasvatusta.

Sisäilmaongelmia ei tässä ryhmässä ainakaan sitten ole.

Kalervo Valli

Monissa tehdään luontoretkiä ja oleskellaan paljon ulkona. Suomen Latu kouluttaa hoitajia omalla Metsämörri-nimisellä ohjelmalla. Se aikoo uudistaa Luonnossa kotonaan - ohjelmaa, jonka tarkoitus on luoda ulkona toimivista päiväkodeista verkosto. Sen avulla päiväkodit voivat vaihtaa kokemuksiaan ulkona toimimisesta.

Turussa tukikohta on koko ajan ulkona, muut ryhmät tekevät luontoretkiä esimerkiksi tuttuun luontokohteeseen.

Suomen Ladun lasten ja nuorten toiminnan päällikkö Nina Räike iloitsee Turun päiväkodista.

– Ihanaa, että ovat luovia ja kaupunki on antanut suostumuksensa tähän. Ulkopäiväkoti on ollut Turussa monen vuoden haave.

"Takaisin luontoon" on melko vanha idea

Idea hoidon suuntaamisesta luontoon ja ulos on lähtöisin Ruotsista. Myös muun muassa Saksassa, Venäjällä, Japanissa ja Latviassa on jo pääosin ulkona toimivia päiväkoteja. Englanti on saamassa myös ulkona toimivan päivähoitoryhmän. Näin kertoo Turun päiväkodin lastenhoitaja Annukka Stolt. Hän on tiiviisti mukana toiminnassa ja käy erilaisilla osaamistaan tukevilla kursseilla. 

Stolt painottaa, että jopa tavallisia leluja ei ulkopäiväkodissa tarvita. Lapset poimivat tarvikkeet leikkeihinsä luonnosta.

– Luulen, että se on aikuisten tekemää tämä virikkeellisyys. Tuodaan paljon niitä muovisia leluja pihalle. Tämä meidän työ on hyvin lapsilähtöistä, leikitään luonnossa ja saadaan luonnosta se materiaali, selittää Stolt.

Lastenhoitaja Annukka Stolt ja lapset majan edustalla. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Vuosi kuluu saman syreenipensaan alla

Ulkopäiväkoti nauttii aamiaisen ja muut ruuat aluksi syreenipensaan alla. 14 lapsen ryhmä tuli nopeasti lähes täyteen.  Kaupunki rakentaa lapsille lähiviikkoina kodan, jossa he voivat syödä ja ottaa vaikka päiväunet. Muuten syksy kuluu muun muassa metsäretkillä ja talvi hiihtoa ja luistelua harjoitellessa.

Lasten vanhemmat ovat innoissaan, että lapset saavat hoitoa ulkona eivätkä jää sisätiloihin tietotekniikan lumoihin.

Leikitään luonnossa, ja saadaan luonnosta se materiaali.

Annukka Stolt

– Kyllä he mielellään vetäytyvät televisioiden ja videoiden ääreen. Siinä mielessä on oikein hyvä nyt, että lapset saavat ajatusmalleja, että luonto ja ulkona oleminen ovat tärkeitä, pohtii Riikka Niemelä.

Suomen lainsäädäntö vaatii, että lapsilla on tarvittaessa käytössä myös lämmin hoitotila. Tässäkin päiväkodissa vessaan ja lämpimään pääsee tarvittaessa. Pakkasrajoja ei ole vielä laadittu. Elsa Keskiväli luottaa, että lapsi kertoo, milloin hän haluaa sisälle.

– Minkälainen se pakkasraja pitäisi olla? Jos lapsella on kylmä eikä ole enempää mahdollisuutta laittaa vaatteita päälle. Se on jo jotain kolmekymmentä astetta varmaan. Sehän on vain pukeutumiskysymys, pohtii Keskiväli.

Suosittelemme sinulle