Hyppää sisältöön

Professori: Isis-järjestö tuskin leviää enää merkittävästi

Lähi-itään perehtynyt Hannu Juusola ei usko, että Isis-järjestön perustamalla "islamilaisella valtiolla" on mahdollisuutta säilyä pitkän päälle.

Irakin kartta.
Professori Hannu Juusolan mukaan yksi syy Isisin kannatuksen kasvuun on sen vahva pyrkimys muodostaa valtio.
Annette Blencowe

Lähi-itään perehtynyt Helsingin yliopiston professori Hannu Juusola ei usko, että ääri-islamilaisen Isis-järjestön perustama "islamilainen valtio" leviää enää merkittävästi.

Juusola pitää kuitenkin todennäköisenä että Irakin ja Syyrian alueille perustettu kalifaatti eli islamilainen valtio pysyy olemassa jossain muodossa, kunnes Irak on taas päässyt jaloilleen ja sisällissota Syyriassa saatu loppumaan. Tutkijan mukaan tämä voi kestää kuukausia tai pidempään.

– Pitemmän päälle en usko, että tämän tyyppisellä hylkiövaltiolla, jolla ei ole käytössään merkittäviä resursseja lukuun ottamatta näitä öljyvaroja, on mahdollisuutta säilyä, Juusola pohti Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Se on saanut paljon tukea enemmän tai vähemmän syrjäytyneiltä nuorilta miehiltä.

Juusolan mukaan Isis-järjestön perustama kalifaatti ei ole saanut islamilaisessa maailmassa laajempaa opillista tukea.

– Mutta se on saanut paljon tukea enemmän tai vähemmän syrjäytyneiltä nuorilta miehiltä sekä länsimaissa että alueella.

Juusolan mukaan yksi syy Isisin kannatuksen kasvuun on sen vahva pyrkimys muodostaa valtio. Juuri tämä pyrkimys on erottanut Isiksen muista Syyrian kapinallisjärjestöistä.

– Pikemminkin on perustettu omaa valtiota kuin on käyty sotaa (Syyrian presidenttiä) al-Assadia vastaan. Tämä on yksi syy, miksi se on saanut kannatusta. Se on tuonut mukanaan järjestystä ja sosiaaliturvaa.

Suosittelemme sinulle