Hyppää sisältöön

Sijaisvanhemmat käräjillä lasten pahoinpitelyistä

Kemi-Tornion käräjäoikeudessa alkoi tiistaina oikeudenkäynti, jossa sijaisvanhempia syytetään kahden lapsen pahoinpitelyistä. Toista vanhempaa syytetään lähes kahdestakymmenestä eri teosta, joissa on käytetty joko henkistä tai ruumiillista väkivaltaa.

Kemin oikeustalon kyltti
Kuva: Yle
Yle Perämeri

Jutussa syytettyinä ovat sijaisvanhempina toimineet nainen ja mies, joiden luona sisarukset ovat asuneet. Lapset ovat olleet tekojen aikana alle 10-vuotiaita. Perheessä on ollut myös muita sijaislapsia.

Syytteiden teonkuvauslista on pitkä. Naisen saamassa pahoinpitelysyytteessä on mainittu lähes 20 erilaista vanhempaan sisarukseen kohdistuvaa tekoa, joiden syyttäjä on katsonut vahingoittaneen lapsen terveyttä.

Teoilla nainen on muun muassa aiheuttanut lapselle paleltumisvammoja ja sähköiskuja. Lisäksi naista syytetään lapsen eristämisestä, pakottamisesta ja nälissään pitämisestä. Lapsen on todettu olleen sairaalahoitoa vaatineessa erittäin huonossa psyykkisessä kunnossa.

Toista sisarusta naisen katsotaan myös kohdelleen kaltoin, vaikka tekokertoja on huomattavasti vähemmän.

Lasten toisena sijaisvanhempana ollutta miestä syytetään vanhemman sisaruksen pahoinpitelystä. Teonkuvauksen mukaan mies on paitsi lyönyt lasta myös aiheuttanut tälle palovammoja.

Syyttäjä vaatii naiselle vankeusrangaistusta ja miehelle tuntuvaa sakkorangaistusta tai lyhyttä vankeusrangaistusta. Jutun käsittely jatkuu kolme päivää.

Suosittelemme sinulle