Hyppää sisältöön

Tältä Suomen vienti näytti ennen pakotteita – Juustoa Venäjälle yli sadan miljoonan euron edestä

Yle Uutiset selvitti, minkä tuotteiden viennin Venäjän tuontikielto käytännössä pysäytti.

Grafiikka Suomen koko elintarvikeviennistä vuonna 2013.
Vuonna 2013 yli neljännes Suomen elintarvikeviennistä meni Venäjälle. Tarkka prosenttiluku riippuu laskutavasta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Markus Kuokkanen

Venäjä kielsi viime viikolla monien elitarvikkeiden tuonnin EU:sta, Yhdysvalloista, Australiasta, Kanadasta ja Norjasta. Tullin tilastotietokannasta selviää, millaisten tuotteiden viennin ne käytännössä pysäyttivät.

Viime vuonna Suomen elintarvikeviennistä yli neljännes meni Venäjälle. Yli puolet Venäjälle menneestä elintarvikeviennistä kuuluu tuoteryhmiin, jotka ovat nyt kieltolistalla.

Grafiikka Suomen elintarvikeviennistä Venäjälle vuonna 2013.
Venäjän tuontikielto pysäytti suurimman osan elintarvikkeista, joita Suomi on vienyt Venäjälle. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Listalla on valtaosa liha-, kala- ja maitotuotteista, hedelmistä ja vihanneksista. Venäjälle saa edelleen viedä esimerkiksi viljaa, sokeria, juomia, kahvia, teetä ja mausteita. Sallittuja vientituotteita ovat myös esimerkiksi lampaanliha ja vauvanruoka.

Suomen elintarvikeviennin koostumus Venäjälle vuonna 2013.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Lähes kaikkien maito- ja meijerituotteiden vienti kuitenkin tyssäsi. Viime vuonna yli puolet Suomesta Venäjälle viedyistä elintarvikkeista kuului maito- ja meijerituotteiden kategoriaan.

Grafiikka Suomen elintarvikeviennistä Venäjälle maidon ja maitotuotteiden osalta.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Niistä suurin osa oli juustoa. Vuonna 2013 Suomesta vietiin Venäjälle juustoa 130 miljoonan euron edestä.

Suosittelemme sinulle