Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Jo 25. Taiteiden yö valtaa Turun – poimimme viisi tärppiä ohjelmasta

Jo neljännesvuosisadan ikäiseksi ehtinyt Turun Taiteiden yö tarjoaa paljon ohjelmaa musiikin, teatterin, kirjallisuuden ja muun kulttuurin saralta. Yle Turku poimi tarjonnasta menovinkit.

Riku-Pekka Kellokoski.
Kuva: Heikki Heinonen
Esa Töykkälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Jazzia Koulun pihalla

14.–17.8. järjestettävä Turku Jazz -tapahtuma ajoittuu myös Taiteiden yölle. Torstaina Panimoravintola Koulun pihalla esiintyy kymmenen muusikon HT Swing Combo, jonka soitanta kumartaa John Coltranelle, Sonny Rollinsille ja Miles Davisille.

Lisäksi ryhmä soittaa jazzin muotoon puettua kotimaisista elokuvista tuttua musiikkia. HT Swing Combo aloittaa Koulun pihalla klo 17.

Illan päättää Free Rag -esitys, jonka kokoonpanoa johtaa turkulainen muusikko ja taiteilija Matti "Rag" Paananen. Free Rag aloittaa klo 20.30.

Shakespearea balettina – mutta Romeo puuttuu

Tanssijat Tiina Lindfors ja Anneke Lönnroth punaisessa valossa.
Julia & Julia -baletti saa ensi-iltansa Taiteiden yönä Turun musiikkijuhlilla. Kuva: Dmitri Volgin / Yle

Turun musiikkijuhlilla ensiesityksensä saanutJulia & Juliaon moderni balettiversio William ShakespearenRomeo ja Julia-tragediasta. Teos on pitkän uran tehneen Tanssiteatteri ERI:n tanssija ja koreografi Tiina Lindforsin ensimmäinen baletti.

_Julia & Julia _kertoo kahden naisen välisestä rakkaudesta, jonka heidän ympäristönsä pyrkii tukahduttamaan. Teos sekä kunnioittaa klassisen baletin perinteitä että pyrkii uudistamaan niitä. Julia & Julia ammentaa tarinansa Lindforsin mukaan historian vääryyksistä ja näpäyttää myös hieman Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

Julia & Julia -baletin näytös on Taiteiden yönä Linnateatterissa klo 20.

Esimakua mereen uponneesta kaupungista

Tina Salminen da Costan ja Esko Vähätalon käsikirjoittama sekä ohjaama Atlantis-musikaali saa ensi-iltansa Logomossa syyskuun alussa. Musikaalista on kuitenkin luvassa esimakua jo Taiteiden yönä, kun esiintyjät antavat lyhyitä näytöksiä Vähätorilla.

Atlantista kuvaillaan fantasiamusikaaliksi, joka kertoo tarinan orjuudesta ja vallankumouksesta. Käsikirjoittaja-ohjaaja Tina Salminen da Costan mukaan musikaali sopii koko perheelle 7-vuotiaista ylöspäin.

Atlantis-musikaalista nähdään esimakua Vähätorilla Taiteiden yönä klo 21.00, 21.30 ja 22.00.

Vampyyritunnelmaa kanteleen tahdissa

Kirjakahvilan ja Kinokoplan yhteistä Taiteiden yötä vietetään jälleen Brinkkalan sisäpihalla – tällä kertaa varsin tummanpuhuvissa ja melankolisissa tunnelmissa.

Tilaisuudessa tummasävyistä folkia esittävät Kimi Kärki & Friends, Pelkkä väliviiva ja Tienhaara. Koko tapahtuman aloittavat Himera-DJ:t klo 20.

Mustaa meininkiä henkivä ilta huipentuu tanskalaisohjaaja Carl Th. Dreyerin kauhuelokuvaklassikkoon _Vampyr _vuodelta 1932. Alun perin mykäksi tarkoitettuun elokuvaan on jälkikäteen lisätty joitakin puhekohtauksia, mutta Taiteiden yössä elokuva esitetään mykkänä.

Vampyr-elokuvaa säestää illassa kanteleensoittaja Riku-Pekka Kellokoski, joka yhdistelee soitannassaan kanteleen lisäksi muun muassa live-elektroniikkaa ja elokuvallisia elementtejä. Elokuva ja Kellokosken live-säestys alkavat vampyyriteemaan sopivasti klo 00.00.

Turkulaisia kirjajulkkareita Sammakossa

Taiteiden yö näkyy myös Sammakon Kirjakaupassa, jossa nähdään keskustelutilaisuuksia ja kirjojen julkistuksia klo 18 alkaen.

Tapahtumassa on myös rock-musiikki hyvin edustettuna, sillä tilaisuudessa puhuvat Apulannasta kirjan kirjoittanut Ari Väntänen ja Facebook-päivityksensä kansien väliin koonnut Kauko Röyhkä sekä kirjan toimittanut Olga Välimaa.

Taiteiden yönä Sammakon Kirjakaupassa julkistetaan myös Åbo Akademin professorin Alf Rehnin kirja Unelmien talous sekä Rauno Lahtisen ja Anu Salmisen teos Kakola - vankilan tarina.

Klo 19–20 paikalla ovat signeeraamassa teoksiaan myös Mummo-sarjakuvistaan tunnettu Anni Nykänen ja Kiroileva siili -sarjakuvahahmon luoja Milla Paloniemi.

Kaikki jutussa listatut tapahtumatärpit ovat Julia & Julia -balettia lukuunottamatta maksuttomia.

Suosittelemme sinulle