Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella dosenttina toiminut tietokirjailija Jussi Viitala sanoo, että metsässä irrallaan juokseva koira on arvaamattomampi kuin susi.
– Sudet ovat kaikki samanlaisia ja niiden käyttäytyminen ennustettavaa. Susi karttaa ihmistä viimeiseen asti, koira puolestaan voi olla vaarallinen.
Haistattele rauhassa
Pelästynyt tai laumaansa, eli sitä omaa ihmistään, puolustava koira voi jopa purra. Suhtautuminen vieraaseen ihmiseen ja yllättävään tilanteeseen riippuu paljon koiran luonteesta.
– Itselläni on kokemusta lähinnä paimentavista pumeista. Yleensä ne päästävät kauhean rähäkän, jos jotakin uutta ilmestyy yllättäen näköpiiriin, kertoo Viitala.
Jos vieras koira tulee metsässä rähisemään, tärkeintä on pysyä rauhallisena. Äkkinäisiä liikkeitä ja silmiin katsomista on syytä välttää, sillä koira voi tulkita ne uhkaukseksi. Eläimelle ei myöskään kannata näyttää pelkoaan.
– Samat säännöt pätevät myös karhun kohtaamiseen, kertoo Viitala.
Missään tapauksessa vierasta koiraa ei pidä lähteä silittelemään, sillä eläin voi tulkita myös sen aggressiiviseksi eleeksi. Vaikka koirapelkoista kuinka hirvittäisi, on parasta olla hiljaa paikoillaan ja antaa koiran haistella rauhassa.
Koira kiinni, jos komento ei toimi
Metsässä kulkiessa, etenkin rauhoitusaikana, koirat pitäisi pitää kiinni. Koirat, joilla ei ole metsästysviettiä, voisivat olla irrallaan, mutta silloinkin eläimen on oltava omistajansa hallinnassa. Koiran on toteltava omistajansa komentoa, eikä lähteä ryntäilemään vieraita ihmisiä kohti.
– Yleisesti ottaen vihaisia koiria metsässä tulee vastaan hyvin vähän, Jussi Viitala sanoo.
Useimmiten koiran ärhentelyn voi tulkita varoittamiseksi, eli vanha sanonta "haukkuva koira ei pure" pitänee edelleen paikkansa.