Hyppää sisältöön

Kotiseuturakkaus kukoistaa tatuoinneissa

Kiintymystä kotiseutuun voi ilmentää myös tatuoinneilla. Synnyinseudustaan ylpeän iholta voi löytyä esimerkiksi vaakuna, postinumero tai tunnettu maamerkki.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Lahtelaisen Emil Stenbäckin kädessä komeilee Lahden vaakuna. Käsivarresta löytyy ankkuri, aaltoja ja teksti Place called home.

– Olen ylpeä lahtelainen ja se saa näkyä. Musiikkipiireissä, joissa pyörin, on tosi vahvana eri kaupunkien kotiseutuidentiteetit. Oli luonnollista, että se tulee itselläkin esiin, Stenbäck selittää.

Punk- ja hardcoremusiikkia harrastavien keskuudessa kotiseutuaiheiset tatuoinnit ovat melko yleisiä. Lappeenrantalaiset kantavat Nuijamies-kuvia, paikkakuntaa tunnustavat Stenbäckin mukaan myös esimerkiksi porilaiset ja tamperelaiset. Myös rap-artisteilla on kotipaikkakuntaa esittäviä tatuointeja.

– Näihin musiikkityyleihin kuuluu se, että kotipaikka tuodaan ilmi tai sitä jopa julistetaan. Omilla tutuillani on paljon kotiseutuaiheisia tatuointeja, underground-henkinen jengi ottaa kotiseutuylpeyden aika vakavasti, vahvistaa lahtelainen Antti Vedenpää.

Vedenpään selästä löytyy Lahden kaupungintalo, radiomastot sekä FC Lahden logo.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Kumpikaan miehistä ei ole saanut kielteisiä kommentteja tatuoinneistaan.

– Asiakaspalveluammatissa tatuoinneista tulee kommentteja, mutta ei koskaan mitään negatiivista. Monet iäkkäämmätkin ovat ihastelleet Lahden vaakunaa, Stenbäck paljastaa.

Tatuoinnilla kantaa kuntaliitokseen

Suomen Tatuointiyhdistyksen puheenjohtajan Tony Raidan mukaan ilmiö on rantautunut Suomeen Amerikasta.

– Kaikki tyylisuunnathan tulevat Amerikasta. Siellä ovat latinot ja jengiläiset kautta aikojen merkinneet iholleen, että mistä tulevat. Ollaanko east vai west coastia. Musiikkivideoiden kautta se on varmaan levinnyt, hollolalainen tatuoija arvelee.

Suosittuja kotiseutuaiheisia tatuointeja ovat vaakunat, kaupunginosien nimet, postinumerot, vanhat suuntanumerot, tunnetut rakennukset ja maamerkit. Pohjanmaalla hakataan Jussi-kuviota ja Kärppä-logoja, Lapissa esimerkiksi järvien ääriviivoja ja tyyliteltyjä karttoja. Lahdessa iholle ovat päätyneet mm. Vellamo-vedenneito, mäkihyppyrit ja lihamuki.

Tatuointiyhdistyksen puheenjohtajalle itselleen on tulossa kotiseutuaiheinen kuva.

– Se on työn alla ja nyt se pitää tehdä, ihan jo vastalauseena suunnitellulle kuntaliitokselle. Tatuointiin tulee Tiirismaan masto ja isolla_ Hollola_, ettei jää epäselväksi, Tony Raita jyrähtää.

Kotiseutuliitto kerää ihokuvia

Kotiseutuliitto kerää parhaillaan tietoja tatuoinneista, jotka ilmentävät paikkakuntarakkautta. Liiton puheenjohtaja sai idean kampanjasta nähtyään sanomalehdessä kiinnostavan kuvan.

– Siinä oli helsinkiläisen Band Of Vipers - yhtyeen solistin Matti Toivosen käsivarsi, jossa oli komea Orimattila-aiheinen tatuointi. Sen kautta kiinnostukseni heräsi. Meille voi lähettää kuvia omista tatuoinneista, Janne Vilkuna kannustaa.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Tietoja tatuoinneista kerää myös Lahti-seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen, joka suunnittelee kirjaa ja valokuvanäyttelyä aiheen ympärille.

Nykyään matkustetaan enemmän ja muutetaan yhä kauemmas synnyinseudusta. Kotiseuturakkaus ei kuitenkaan ole kuihtumassa.

– Tatuoinnit ovat voimakas manifestaatio. Kotiseudun määritteleminen on vaikeaa, se ei ole pelkkä paikka. Kotiseudun voi nähdä hyvin eri tavalla: jollekin se on kotikirkko, vaakuna, tai kotitalo, joillekin se voi olla äidin kuva, naurahtaa Kotiseutuliiton puheenjohtaja Janne Vilkuna.

Suosittelemme sinulle