Hyppää sisältöön

Aurinkovoiman alku suli viranomaisohjeeseen – tehdas jäihin Salossa

Tullin antama verotusohje on jäädyttänyt tai muuttanut oleellisesti aurinkopaneelien asennuksia tänä vuonna. Alkuvuodesta vielä näytti, että tästä vuodesta olisi tullut Suomen mitassa reipas alku sähkön tuottamiseen aurinkovoimalla.

Suomen suurin aurinkovoimala on Saloran vanhan televisiotehtaan katolla.
Suomen suurin aurinkovoimala on Saloran vanhan televisiotehtaan katolla. Kuva: Jussi Kallioinen / Yle
Kari Ikävalko

Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet sille tasolle, että ilman tukia sähkön tuottaminen on alkanut kiinnostaa. Myös lämpimänä kesänä sähköä tarvitaan paljon muun muassa jäähdyttämiseen ja viilentämiseen.

Forssalainen ympäristöalan konserni LHJ Groupin tarkoitus oli asentaa jääkaappeja ja pakastimia romuttavan teollisuuskiinteistön katolle kuuden sadan neliön verran paneeleita. He pyysivät tarjoukset 100 kvA tehojen edestä ja olivat laskeneet, että uusiutuva energia sopii hyvin heidän yrityksen tuotekuvaa ja vielä kohtuullisella takaisinmaksuajalla. Paneeleilla olisi tuotettu osa purkamisessa tarvittavasta sähkövoimasta.

Toisin kuitenkin kävi. Valtiovarainministeriön alainen tulli kertoi keväällä verolaintulkintansa, jonka mukaan kaikki yli 50 kvA:n aurinkoenergian tuottajat joutuvat rekisteröitymään ja jos sähköä menee yhtään jakeluverkkoon, joutuu tuottaja maksamaan veroa kaikesta siinä kuussa tuottamastaan energiasta.

– Kannattavuus heikkeni niin paljon, että puolitimme tehot. Silloin ei tule lisäbyrokratiaa eikä tarvitse maksaa sähköveroja. Sähkö tehdään omaan käyttöön eikä myydä, joten on hölmö homma maksaa siitä ohjeen mukaisia veroja, ihmettelee yhtiön toimitusjohtaja Immo Sundholm.

Tuotantorajoitus on alalla nimetty nyt täysin turhaksi lasikattorajaksi, joka leikkaa rajusti jo suunnitteilla olleita investointeja. Tullin ohje ei koske kyseistä rajaa pienempiä tuottajia eli yleensä pientalojen ja mökkien paneeleiden omistajia.

Rakentamisessa olisi ollut selvä piikki

Vielä talvella näytti siltä, että tänä kesänä olisi asennettu enemmän paneeleja kuin niitä on jo olemassa. Huippuvuonna on asennettu enintään muutamia satoja kilowatteja vuodessa. Tälle vuodelle oli suunnitteilla useita yksittäisiä saman teholuokan investointeja.

Yhden logistiikkakeskuksen katolle oli suunnitteilla tuhansien paneelien voimala useilla miljoonilla. Yhden megawatin voimalalla oli tarkoitus vähentää omia isoja sähkölaskuja. Hanke on peruttu.

Yle Uutisten tekemän soittokierroksen perusteella suunnittelupöydällä olisi ollut investointeja vähintään kaksinkertaistamaan aurinkovoiman käyttö Suomessa lyhyessä ajassa. Investointeihin olisi käytetty ainakin kymmenkunta miljoonaa.

Aurinkovoiman osuus olisi noussut noin prosentin kymmenyksellä Suomen sähkömarkkinoilla. Nyt aurinkosähköä tuotetaan 3 megawatin tehoilla.  

Kokoonpanotehtaan investointi jäihin

Salolaisella aurinkoenergiaan erikoistuneella Areva Solarilla oli jo pitkälle menneet suunnitelmat tehtaan aloituksesta Salossa. Talven tuntuman mukaan kiinnostusta paneeleihin löytyi muun muassa kauppakeskuksista ja logistiikkaterminaaleista. Kalat ja muut pakastamista tarvitsevat tuotteet kuluttavat eniten sähköä kesäaikaan.

– On todella harmi, että useat yritykset ovat hylkäämässä aurinkovoiman, kun tullin rajat estävät investoinnit. Kun tulli ilmoitti ohjeestaan, kaikki järjestelmätilaukset tippuivat verorajan alapuolelle, päivittelee johtaja Esa Areva Areva Solarilta.

Arevalta sanotaan, että tullin ohje on vaikuttanut mahdollisiin asiakkaisiin niin paljon, että tehtaaseen ei uskalleta investoida.

Tullin lakitulkinta ihmetyttää

Tulli antoi juuri ennen kesän kuuminta rakennuskautta ohjeen pientuottajien sähköverovelvollisuudesta. Ohjeessa tulkittiin tarkemmin valmisteveron vaikutuksia sähkön pientuottajiin. Tullista kerrotaan, että mikään ei ole käytännössä muuttunut.

– Vaikea sanoa, onko selvennys johtanut investointien peruuntumiseen, kun lainsäädäntö ei sinänsä ole muuttunut, ainoastaan sitä on selvennetty pientuottajien osalta, selvittää Tullin energiainsinööri Antti Saastamoinen.

Alan toimijat ihmettelevät tullin toimintaa. Tulli on ennen kevättä suhtautunut myötämielisesti sähkön pientuottajiin, jotka käyttävät kaiken tuottamansa sähkön omiin tarpeisiinsa. Nyt tullin tulkinnan mukaan sähköveroa joutuu maksamaan myös itse tuottamastaan ja käyttämästään sähköstä, jos sähköntuottaja ei pysty varmistamaan, että sähköä ei mene tuotantopaikan ulkopuolelle. Lisäksi tuottajan pitää rekisteröityä.

Alalla toimivat pitävät oman sähkön verottamisen olevan tullin tulkinta sähköverovelvollisuudesta, eikä perustu lakiin.

Tullin tulkinta vaatii näissä tapauksissa teknistä estoa, joka ei ole innostanut kiinnostuneita. Tulli ei käytännössä ole kelpuuttanut mitään teknistä estoa järjestelmiin, joten verovelvollisuus on väistämätön. Paneelit ovat käytännössä kaikki yhteydessä valtakunnan sähköverkkoon sähkökeskuksen kautta.

Aurinko kiinnostaa vielä

Suomessa paneelit rakennettaan omaan käyttöön, ja ylijäänyt sähkö on joissain  tapauksissa siirtynyt verkkoon ilman korvausta tuottajalle. Ostosähkön korvaaminen itse tuotetulla sähköllä on ollut ainoa tapa saada investoinnista jollakin tavalla kannattava, kun Suomessa ei ole syöttötariffia aurinkovoimalle.

Forssalainen LHJ Group on valmis rakentamaan lisää paneeleita, kun ohjeisiin saadaan selkeyttä.

– Teemme heti lisää aurinkosähköä, kun verotulkinnat selkenevät. Haluamme tehdä sähköä omaan käyttöön ilman veroja, ilman pelkoa veroseurauksista, Sundholm toteaa.

Päivitetty klo 10.45: Muutettu kilovoltit kilowateiksi.

Suosittelemme sinulle