Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Petikaveri Havis Amandasta – Katso video tilataideteoksesta

Installaatiotaiteilija Tatzu Nishi rakensi Mantan patsaan ympärille hotellin. Hotel Manta of Helsinki on öisin hotelli, päivisin kaikille avoin taideteos.

Installaatiotaiteilija Tatzu Nishi rakensi Mantan patsaan ympärille hotellin.
Saara Shikeben
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähiviikkoina Ville Vallgrenin veistämän Havis Amandan ympärillä on käynyt tohina. Vuosikausien aikana patsaan päälle kertyneet lintujen jätökset ja saasteet on putsattu, ja nyt 106-vuotias Manta on saanut ensimmäistä kertaa katon päänsä päälle.

Tilataideteos Hotel Manta of Helsinki on päivisin yleisölle avoin hotellihuone, jonka keskellä patsastelee helsinkiläisille rakas Havis Amanda. Mantan tykönä on aikojen kuluessa varmasti nukkunut yksi sun toinen, mutta nyt neidon jalkojen juurella odottaa puhtaat lakanat ja pedattu sänky.

Yksityistä vai julkista?

Japanilaistaiteilija Tatzu Nishi on tehnyt installaatiotaidetta ympäri maailmaa. Nishin suurikokoisten julkisten veistosten tarkoitus on herättää ajatuksia julkisen ja yksityisen rajoista.

Tälläkin kertaa seinien sisälle ja pääsymaksun taakse piilotettu Manta on herättänyt närkästystä, mikä todennäköisesti onkin yksi taiteilijan pyrkimyksistä: kiinnittää huomiota tekemällä julkisesta yksityistä.

– Taiteen kautta ihmiset voivat nähdä arkisia asioita uudella tavalla. Toivon, että tämä erilainen Manta herättää ajatuksia, Nishi sanoo.

Mantalla kuohuviinin kellastamat kasvot

Ennen kuin Mantaa pystyi kelpuuttamaan petikaveriksi, tuli patsas puhdistaa perinpohjaisesti. Myös suihkulähteen koneistolle tehtiin kuntotarkastus.

– Huomasimme, että patsaalla olkapäissä on pieniä reikiä, jotka ovat todennäköisesti syntyneet, kun katuja on hiekoitettu ja pienet kivet ovat sinkoilleet siitä, kertoo Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Läheltä tarkasteltuna huomaa, että puhtaankin Mantan kasvot ja hiukset kuitenkin edelleen kellertävät.

Tatzu Nishi
Japanilainen installaatiotaiteilija Tatzu Nishi Kuva: Yle

– Yksi tulkinta asiasta on se, että hän on saanut niin paljon kuohuviiniä hiuksiinsa vappurientojen aikana, että se olisi vaikuttanut patinan väriin, Tanninen-Mattila naurahtaa.

Hotel Manta of Helsinki on avoinna yleisölle 15.8.–12.10.2014 klo 11.30–17.30
Kaikki hotelliyöt ovat loppuun varattuja.

Suosittelemme sinulle