Hyppää sisältöön

Venäjä lieventämässä tuontirajoitteita – laktoosittomat tuotteet kymmenys Valion viennistä

Valion mukaan tuoretuotteet kuten maidot ja rahkat ovat jo melkein lopussa venäläisissä ruokakaupoissa.

Valion maitoja myynnissä ruokakaupassa Pietarissa 14. heinäkuuta. Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva

Venäjä on muuttamassa listaa elintarvikeryhmistä, jotka se asetti tuontikieltoon viime viikolla. Tuontikielto aiotaan poistaa muun muassa laktoosittomalta maidolta ja diabeetikoille ja allergioista kärsiville suunnatuilta erikoiselintarvikkeilta, kertoi Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitš torstaina.

Mikäli Venäjä sallii laktoosittoman maidon tuonnin, Valio saisi osan tuotteistaan takaisin Venäjän-markkinoille. Laktoosittomat tuotteet ovat olleet noin kymmenen prosenttia kaikesta Valion Venäjän-viennistä, kertoo yhtiön Venäjän liiketoiminnasta vastaava johtaja Mika Koskinen.

Valio on vienyt Venäjälle laktoositonta maitoa, kermaa, raejuustoa ja rahkaa.

– Tuoteryhmä ei ole ollut kovin pitkään markkinoilla, ensimmäiset tuotteet tulivat vuonna 2008, Koskinen sanoo Yle Uutisille.

Valiolla arvioitiin ennen tuontikieltoa, että laktoositonta maitoa menisi Venäjän markkinoille 3 000 tonnia tänä vuonna.

Koskisen tietojen mukaan Valion "lyhytleimaiset" tuoretuotteet kuten maidot ja rahkat ovat jo melkein lopussa venäläisissä ruokakaupoissa.

– Pidempileimaisia juustoja, voita ja sulatejuusto vielä on, koska niitä on yleensä varastossa enemmän.

Tuontikiellossa olevien elintarvikkeiden listan muuttaminen edellyttää Venäjän presidentin ja pääministerin hyväksyntää. Valio odottaa tarkempia tietoja asiasta.

Suosittelemme sinulle