Hyppää sisältöön

Rinne aurinkoenergian verotuksesta: Lakia pitää muuttaa

Yle Uutiset kertoi maanantaina, että tullin tulkinnan mukaan aurinkoenergiasta on maksettava veroa, vaikka sitä tuottaisi vain omaan käyttöön. Ympäristöministeri Ville Niinistö sanoi nostavansa verotusongelman esille budjettineuvotteluissa. Valtiovarainministeri Antti Rinne kummeksuu tämänhetkistä tilannetta.

Suomen suurin aurinkovoimala on Saloran vanhan televisiotehtaan katolla. Kuva: Jussi Kallioinen / Yle
Esa Koivuranta

Lakia aurinkoenergian verotuksesta on muutettava, jos Ylen uutisoima laintulkinta pitää paikkansa, sanoo valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.).

Yle Uutiset kertoi maanantaiaamuna, että Tullin laintulkinnan mukaan aurinkoenergiasta on käytännössä maksettava veroa, vaikka sitä tuottaisi vain omaan käyttöön. Yrityksistä kerrottiin, että monet ovat tämän vuoksi luopumassa aurinkoenergian käytöstä.

Tullin ohje on muuttanut merkittävästi isojen paneelien kannattavuutta. Se ei kuitenkaan koske kotien ja mökkien pieniä paneeleita.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) sanoi Yle Uutisille aikovansa nostaa verotusongelman esille budjettineuvotteluissa.

– Aurinkosähkö on pientuotannossa koko ajan kannattavampaa, mutta meidän vanhoilliset verotuskäytäntömme tekevät bisneksen kasvusta hyvin mahdotonta tai vaikeaa, Niinistö sanoi.

Rinteen mukaan tilanne tuntuu "täysin hullulta".

– Tähän täytyy saada muutos. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jos laintulkinta on tuo, mikä uutisessa nousee esille, silloin lakia pitää muuttaa, hän totesi Ylen aamu-tv:n haastattelussa maanantaina.

Rinne sanoo, että hallituksen piirissä on keskusteltu nettomittaroinnista.

– (Se) tarkoittaa käytännössä sitä, että voi myös syöttää verkkoon ja saada siitä tuloja. Verot maksetaan pelkästään sitten siitä tulosta, joka sähkön syntymisestä tulee.

Hän ei usko kenenkään vastustavan asiaa budjettiriihessä.

Suosittelemme sinulle