Hyppää sisältöön

Kaupan kestokassi – arjen designia ja näppärä mainostemppu

Kauppojen kestokassit näkyvät yhä useammin katukuvassa ja niillä on nykyisin monta tehtävää ihmisten arjessa. Kestokassiin pakataan matkatavarat, tyhjät pullot ja puunklapit. Niihin istutetaan taimet ja niillä sisustetaan komerot. Kestokassi otetaan mukaan leikkikentälle ja uimarannalle. Ja joka tilanteessa mukana kulkee myös pieni kaupan mainos.

Nainen seisoo kadulla kestokassit käsissään.
Kuva: Elina Kaakinen / Yle
Elina Kaakinen

Suomen kestokassimarkkinoilla on tienraivaajana ollut ruotsalainen IKEA, jonka siniset kestokassit ovat liki kaikille tuttuja. IKEAn innoittamana monet kaupat ja kaupparyhmät ovat oivaltaneet kestokassien imago- ja mainosarvon. Muovikassin korvaavaan kestokassiin liittyy myönteinen mielikuva ekologisuudesta.

Kaupan edustajat puhuvat jo kestokassitrendistä - niin voimakasta on ollut siirtymä kertakäyttöisistä muovikasseista kestävämpiin vaihtoehtoihin. Tänä vuonna menekin kasvu on huipussaan. Päivittäistavarakaupan suuret toimijat Kesko ja S-ryhmä kertovat,  että kestokassien menekki on kasvanut tänä vuonna yli 50 prosenttia.

– Kestokassien suosion kasvu johtuu varmasti pitkälti kassien monikäyttöisyydestä, edullisesta hinnasta ja ekologisuuden tavoittelusta, mutta myös silmää miellyttävistä designeista, sanoo ryhmäpäällikkö Antti Oksa S-ryhmästä.

Kestokassien erilaisia kuoseja
Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Sekä Kesko että S-ryhmä ovat panneet parastaan tehdäkseen kestokasseista suosittuja. Keskon Pirkka-kassien kuosit ovat suomalaista huippudesignia ja S-ryhmä on kehittänyt kasseja yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Asiakkaat ovat päässeet valitsemaan Facebook-äänestyksessä kuosit kasseihin.

Pikkurahalla arjen designia

Ensimmäinen Pirkka-kestokassi tuli myyntiin 2007. Sittemmin kestokasseihin on tuotu huippusuunnitelijoiden kuosit. Kesko aloitti yhteistyön Ivana Helsingin kanssa vuonna 2012 ja ensimmäinen Vallilan Pirkka-kassi tuli kauppoihin viime keväänä.

– Kestokassin pitää olla niin kaunis, että asiakkaat käyttävät sitä mielellään uudestaan ja uudestaan. Kun kestokasseja näkyy katukuvassa, niillä on myös merkittävä mainos-ja imagoarvo, sanoo Pirkka-sarjan brand manager Ulla Heikkilä.

Sen rinnalla tunnettujen suunnittelijoiden käyttö ei ole ollenkaan kallis ratkaisu.

Ulla Heikkilän mukaan kokemukset ovat olleet niin myönteisiä, että kestokassien kuosit tulevat varmasti jatkossakin olemaan suomalaista desingnia.

– Uusi kestokassi tuo aina piikin myyntiin, Heikkilä toteaa.

Kestokassit  hyötykäyttöön

Kestokassin valintaan vaikuttaa ulkonäkö, mutta Ulla Heikkilä on varma, että kuluttajien kassivalintojen taustalla vaikuttaa voimakkaasti myös ekologisuus.

– Kestokassi on kestävä ja monikäyttöinen, ekologinen valinta.

Kestokassissa tyhjiä pulloja
Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Ryhmäpäällikkö Antti Oksa S-ryhmästä korostaa kestokassien hyötykäyttöä. Hän uskoo, että kassin elämä jatkuu sitä pidempään ja mitä paremman näköinen kassi on.

– Johtoajatuksena suunnittelussa on ollut se, että kestokassit olisivat kivan näköisiä, värikkäitä ja raikkaita. Silloin niitä voidaan käyttää monessa tilanteessa, sanoo Oksa.

Kaupan kestokasseissa kulkee mukana myös kaupan mainos, nimi tai logo.

– Mainos on tarkoituksella tehty pieneksi, että se ei olisi vaikuttamassa kassien hyötykäyttöön. En pidä mainoksen merkitystä kestokassien yhteydessä suurena, sanoo ryhmäpäällikkö Antti Oksa.

Antti Oksan mukaan asiakkaat pääsevät todennäköisesti jatkossakin vaikuttamaan S-ryhmän kestokassien ulkonäköön. Ainakin Pirkanmaalla ja Etelä-Karjalassa alueosuuskaupat ovat jopa järjestäneet piirustuskilpailuja, joiden parhaat piirustukset on painettu kestokasseihin. Etelä-Karjalan Osuuskaupan Eekoon yhteistyökumppanina viime keväänä norppa-aiheisessa piirustuskilpailussa oli Suomen luonnonsuojeluliitto.

Onko kestokassista tulossa kertakäyttöinen?

Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen pitää kestokassitrendiä periaatteessa hyvänä. Hän sanoo kuitenkin hieman huolestuneena panneensa merkille, että kestokassienkin käyttöön alkaa liittyä kertakäyttökulttuuria.

– Mistä näitä kasseja oikein tulee, hän kertoo ihmetelleensä jopa omassa kodissaan.

IKEAn kassissa on heinää
Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Muovia hän pitää kohtuullisen hyvänä kestokassin materiaalina, koska muovikuitu on onnistuttu kehittämään hyvin kestäväksi.

Muovista aiheutuu kuitenkin laajassa mitassa suuria ympäristöongelmia, joten kestokasseja ei pitäisi hankkia joka lähtöön. Kestokassien edullinen hinta saattaa houkutella ostamaan niitä vaikka joka ostosreissulla.

– On erittäin tärkeää, että kestokassi hankitaan vain tosi tarpeeseen järkevään käyttöön, ja että yhtä kasssia käytetään mahdollisimman pitkään, sanoo Nissinen.

Suosittelemme sinulle